İsrail ve Arap genelkurmay başkanları Bahreyn'de görüştü

img
İsrail ve Arap genelkurmay başkanları Bahreyn'de görüştü YDH

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bu hafta başında Bahreyn'de çeşitli Arap ordularından mevkidaşlarıyla bölgesel işbirliğini görüşmek üzere bir araya geldi.




YDH - Toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bu haftanın başında Bahreyn'de çeşitli Arap ordularından mevkidaşlarıyla bölgesel işbirliğini görüşmek üzere bir araya geldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) nezaretinde gerçekleşen toplantı, Gazze'deki savaşla ilgili bölgesel siyasi hassasiyetler nedeniyle kamuoyuna duyurulmadı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, toplantıya Merkez Kuvvet Komutanı Erik Kurilla ile birlikte katıldı.

Toplantı, İsrail'in Gazze'deki soykırım harekatına yönelik kamuoyundan gelen sert eleştiri ve kınamalara rağmen Siyonist rejim ile Arap ülkeleri arasındaki işbirliğinin CENTCOM çatısı altında devam ettiğinin bir işareti oldu.

Pazartesi günü Manama'da yapılan toplantıya Kurilla ve Halevi'nin yanı sıra Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'dan üst düzey generaller katıldı.

Son yıllarda CENTCOM ve Pentagon bölgedeki ordularla hava ve füze savunması konusunda işbirliğini güçlendirmek için çalıştı.

ABD'li yetkililer, İsrail ve bölgedeki Arap ülkeleriyle işbirliğinin istihbarat toplamalarına ve saldırıya karşı erken uyarı almalarına olanak sağladığını söylüyor.

Yetkililer, bu işbirliğinin İran, Irak ve Yemen'den İsrail'e doğru ateşlendikten sonra hava sahalarından geçen füze ve insansız hava araçlarının önlenmesinde Ürdün ve Suudi Arabistan'ın aktif katılımını da içerdiğini söyledi.