İngiltere, İsrail'i silahlandırmaya devam ediyor

img
İngiltere, İsrail'i silahlandırmaya devam ediyor YDH

İngiltere hükümetinin son sekiz ay içinde İsrail’le silah ihracatı için 100'den anlaşmaya onay verdiği ortaya çıktı.




YDH- İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'den John Mcevoy'ın haberine göre, yeni veriler, İngiltere Ticaret Bakanı Kemi Badenoch'un, Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları boyunca İsrail'i silahlandırmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.

Kemi Badenoch 7 Ekim'den bu yana İsrail'le yapılan silah anlaşmalarını durdurmadı, bunun yerine İngiliz şirketlerinin askeri uçak parçaları ihraç etmesine izin verdi.

Bu açıklama, İngiltere Ticaret Bakanlığı'nın "parlamentonun ve kamuoyunun önemli ilgisi" ve "istisnai durumlar" karşısında "geçici" olarak açıkladığı yeni verilerle geldi.

Veriler, Rishi Sunak hükümetinin 7 Ekim ve 31 Mayıs tarihleri arasında İsrail'e 42 askeri ihracat lisansını onayladığını, askeri mallar için hiçbir lisansın reddedilmediğini veya iptal edilmediğini gösteriyor.

Diğer 66 lisans ise "askeri olmayan" olarak sınıflandırılan kalemler içindi. Bunlar arasında İsrail ordusu tarafından kullanılabilecek "telekomünikasyon ekipmanları, kimyasal üretim ekipmanları ve görüntüleme kameraları" da yer alıyor.

İngiltere hükümetinin son sekiz ay içinde İsrail ile bu tür 100'den fazla ihracat anlaşmasına yeşil ışık yakma kararı, İngiliz bakanları savaş suçlarına iştirakten uluslararası tutuklama başvurularına açık hale getirebilir.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya'dan (CAAT) Emily Apple, Declassified'a konuştu: "Bu rakamlar, silah tüccarlarının uluslararası hukuku çiğnemesinin ve İsrail'in soykırımını silahlandırmaya devam etmesinin olağan bir iş olduğunu göstermektedir.

Muhafazakâr hükümet ve Birleşik Krallık silah ticareti, İsrail'in Gazze'de Filistin halkına karşı işlediği korkunç savaş suçlarının suç ortağıdır.

İsrail'in gerçekleştirdiği zulümlere ilişkin çok sayıda kanıta rağmen, bu veri açıklaması hükümetin tek bir lisansı bile reddetmediğini ya da iptal etmediğini göstermektedir."

42 yeni askeri lisansın 37'si "standart", beşi ise "açık" olarak sınıflandırılmıştır.

Standart lisanslar belirli bir miktarda belirli kalemlerin ihracatına izin verir ve genellikle iki yıl geçerliliği vardır.

Açık lisanslar ise belirli kalemlerin sınırsız teslimatına izin verir ve genellikle beş yıl geçerlilik süresine sahiptir.

Bunlar arasında "helikopterler ve sabit kanatlı uçaklar için bileşenler, eğitim hafif silah mühimmatı, denizaltı bileşenleri ve vücut zırhı için bileşenler" bulunmaktadır.

İsrail hava kuvvetleri üç ana tip sabit kanatlı uçak kullanmaktadır: F-35, F-16 ve F-15.

F-35 tedarik zincirindeki şirketlerin en az 79'u Birleşik Krallık'ta yer alıyor ve İngiliz silah firmaları jetlerin her birinin değerinin yaklaşık yüzde 15'ini üretiyor.

İngiliz şirketleri muhtemelen Ocak ayında İngiliz yardım kuruluşu Medical Aid for Palestinians'ın bulunduğu bir sağlık tesisini bombalayan İsrail'in F-16 jetlerine de parça tedarik ediyor.

Helikopter bileşenleri İsrail'in ABD yapımı Apaçi filosuna atıfta bulunuyor olabilir.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband 2009 yılında Dökme Kurşun Operasyonu'nda kullanılan İsrail Apache'lerinde "neredeyse kesinlikle" ateş kontrol ve radar sistemi, navigasyon ekipmanı ve motor aksamı gibi İngiliz parçaları bulunduğunu itiraf etmişti.

Daha fazla anlaşma gelecek

Yeni rakamlar ayrıca, İngiltere'nin 31 Mayıs itibariyle İsrail ile çoğu 7 Ekim'den önce onaylanmış 345 aktif silah ihracat lisansı olduğunu gösteriyor.

Bu lisanslar "askeri uçaklar için bileşenler, askeri araçlar için bileşenler ve savaş gemileri için bileşenlerin" yanı sıra "uzay araçları için teknoloji" gibi askeri olmayan ekipmanları da kapsamaktadır.

İsrail'e verilen 155 standart ve 27 açık lisans ise "devam etmekte" olarak sınıflandırılmıştır.

Veriler, silah transferlerinin değeri ya da ihracatı için lisans verilen belirli kalemler hakkında herhangi bir bilgi sunmuyor.

CAAT'a göre, İngiltere 2008'den bu yana İsrail'e yarım milyar sterlinden fazla değerde silah satışını onayladı.

Grubun sözcüsü Emily Apple şunları ekledi: "Rakamlarda endişe verici bir şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği var. Bu veri açıklamasının İsrail'e yapılan silah satışlarına yönelik siyasi ve kamusal ilgiyi ele alması gerekiyordu.

Açıklanan rakamlar, ihraç edilen teçhizat ya da değerine ilişkin herhangi bir ayrıntı vermediği için bunu yapmıyor."