Abbas, Refah’ın kontrolüne göz dikti

img
Abbas, Refah’ın kontrolüne göz dikti YDH

Filistin Hükümeti Refah kontrol noktasını devralmaya ve uluslararası gözetim altında kontrol etmeye hazır olduğunu açıkladı.




YDH- Middle East Monitor’un bildirdiğine göre, Filistin Milli Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur Sputnik'e yaptığı açıklamada, Filistin hükümetinin, İsrail işgal güçlerinin insani yardım girişi için kritik öneme sahip geçiş noktasından çekilmesi koşuluyla Mısır sınırındaki Refah kontrol noktasının kontrolünü devralmaya hazır olduğunu ifade etti.

El-Amur, Filistinli yetkililerin, İsrail işgal güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini öngören 2005 tarihli anlaşma uyarınca Refah geçişini yönetmeye hazır olduğunu vurguladı.

Bakan, düzenlemenin “Filistin halkının yararına olacak şekilde şeffaflık ve işbirliğini sağlamak için uluslararası gözlemcilerin varlığını içereceğinin” altını çizdi.

El-Amur, "Bizim tutumumuz net: Refah kontrol noktasını 2005 anlaşması uyarınca uluslararası gözlemcilerin varlığıyla işletmeye hazırız, ancak bu, işgalci İsrail güçlerinin çekilmesine bağlı" dedi.

Ancak İsrail haber portalı Walla'nın üst düzey ABD'li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail rejimi, Mısır ve ABD'nin dahil olduğu müzakereler durmuş durumda. Anlaşmazlığın temel noktası, işgal güçlerinin Refah geçişi üzerinde Filistin'e herhangi bir operasyonel kontrol izni vermeyi reddetmesi.

İsrail güçleri Mayıs ayından bu yana Refah'ın doğrudan kontrolünü elinde tutuyor, fakat Gazze savaşının başlamasından bu yana kontrol noktasının açık olup olmadığını ve buradan nelerin geçtiğini kontrol ederek Filistin halkına boğucu bir abluka uyguluyor.

Refah ve Kerem Ebu Salim geçişleri Gazze'nin güneyine yardım ulaştırmak için tek güzergahtı; ikincisi işgal güçlerinin tam fiziki kontrolü altındayken, ilki Mısır otoritesi altında olmasına rağmen İsrail'in onayına ya da saldırı ve bombardıman yoluyla reddetmesine tabi olmaya devam etti. Ta ki Refah'ın işgalinin ardından İsrail güçleri burayı işgal edene kadar.

İsrailliler, Refah sınır kapısını kontrol etmenin, yoğun nüfuslu güney Gazze'ye giren yardımın doğrudan kontrolünü işgale vererek direnişe, Hamas'a baskı yapacağına inanıyor.

Refah'ı işgal ettikten sonra İsrailliler, Refah'ın kontrolünü özel bir güvenlik şirketine devretmek için ABD ile görüşmeler yürüttü.

Haaretz'e göre, İsrail hükümeti, anlaşmayı güvence altına almak için "ABD'de, dünyanın dört bir yanında askeri çatışmalara giren ordulara ve hükümetlere yardım etme konusunda uzmanlaşmış özel bir şirketle görüşüyor. Şirket birçok Afrika ve Orta Doğu ülkesinde faaliyet göstermiş, petrol sahaları, havaalanları, ordu üsleri ve hassas sınır geçişleri gibi stratejik bölgeleri korumuştur. Şirket, ABD Ordusu'nun seçkin birliklerinde görev yapmış eski askerleri istihdam etmektedir."

Üç taraf arasında mutabık kalınan şartlara göre, İsrail sınır kapısı bölgesindeki "sınırlı operasyonunu" tamamladığında, bir ABD şirketi tesisin işletmesini devralacak. Bu sorumluluk, Mısır'dan Gazze'ye giren malların denetlenmesini ve Hamas'ın sınır kapısının kontrolünü yeniden ele geçirmesinin engellenmesini de içeriyor. İsrail ve ABD gerektiğinde şirkete destek sağlayacaktır.



Makaleler

Güncel