“İsrail Filistinli mahkumlara katliam yapıyor”

img
“İsrail Filistinli mahkumlara katliam yapıyor” YDH

İsrail rejimi Filistin Yasama Meclisi Başkanı Dr. Aziz Duveyk'i yaklaşık 9 ay hapiste tuttuktan sonra serbest bıraktı.




YDH- Press TV’nin bildirdiğine göre, Filistin Yasama Meclisi Başkanı Dr. Duveyk cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail'in "hapishanelerde katliam" gerçekleştirdiğini söyledi.

Dr. Duveyk’in aşırı zayıf göründüğüne dikkat çeken Press TV, perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan El-Halil'e geldiğini bildirdi.

Haberde, diğer mahkumların, İsraillilerin yaşlı Filistinli politikacıyı uzun süren yasadışı tutukluluğu sırasında ciddi şekilde dövdüğünü söyledikleri kaydedildi.

Dr. Duveyk, Filistin halkının "insanlık ve dünya tarihinde bir dönüm noktasında" olduğunu söyledi ve "gelmekte olanın Filistinliler için iyi olacağını" umduğunu belirtti.   

Dr. Duveyk şöyle devam etti: "Eşi görülmemiş cinayetler, evlerin bombalanması, kadınların, çocukların ve erkeklerin öldürülmesi, ayrım gözetmeksizin bombalama, on binlerce insanın öldürülmesi, Cenin'de ve başka yerlerde insansız hava aracı saldırıları; tün bunlar açıkça bir denge durumuna işaret ediyor. Uluslararası hukuk ihlallerinin cezalandırılması gerekiyor."

Dr. Duveyk, özellikle yaşı ve kötü sağlık durumu göz önüne alındığında, İsrailliler tarafından cezaevlerinde haklarından ve onurundan nasıl mahrum bırakıldığını anlattı.   

Üst düzey Filistinli siyasetçi, "İsrail hapishanelerindeki mahkumların yaşadıkları, Filistinlilerin sürekli öldürüldüğü ve aç bırakıldığı gerçek bir katliamdır" dedi. 

Nekab Cezaevi’nin, “işgalcilerin çeteler gibi hareket ettiği Ebu Gureyb ve Guantanamo'dan daha kötü” olduğunu ifade etti.

"Mahkumlar öldürülüyor, hayatları boşa gidiyor ve günde 24 saat aç bırakılıyorlar" dedi.

Dr. Duveyk, Filistinli "mahkumların sağlık durumlarının kötü olduğunu, cilt hastalıklarından acı çektiklerini ve yiyeceklerin erkeklerin ihtiyaçlarını karşılamak bir yana, çocuklar için bile yetersiz kaldığını" söyledi. 

Cezaevlerinde şeker, tuz ve meyvenin neredeyse hiç bulunmadığını belirten Dr. Duveyk, mahkumların dış dünyadan tamamen koparıldığını da sözlerine ekledi.

"Mahkumların koşulları yürek burkucu ve son derece zor" diyen Dr. Duveyk sözlerini şöyle sürdürdü: "Mahkumlar işgalden merhamet dilemiyor ki, bu asla olmayacak. Bu işgal ne adalete ne de insan haklarına saygı duyuyor. Mahkumların halkımıza mesajı, onları devam eden bu acıdan kurtarmaktır."

Dr. Duveyk, "İşgal, kelimenin tam anlamıyla insan onurunu kasıtlı olarak baltalıyor, ancak halkımızın iradesi kırılmayacak" dedi.

İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinlinin tutulduğu bildiriliyor. Bunların yüzlercesi rejimin "idari tutukluluk" politikası kapsamında hapsedildi. Bu da bazı mahkumların 11 yıla kadar herhangi bir suçlama olmaksızın tutulmasına neden oluyor.

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail hapishanelerinde çürüyen mahkumların askerler tarafından dövüldüklerini ve İsrail rejiminin bayrağını öpmeyi reddetmeleri halinde şiddetle tehdit edildiklerini bildirdiğini yazdı.

Gazete, tutukluların hapishane yetkilileri tarafından uygulanan sert şiddet ve istismar vakalarını bildirdiklerini yazdı ve insanlık dışı koşullarla ilgili tanıklıkların ortaya çıktığını söyledi.



Makaleler

Güncel