İsrail ordusundan bir başarısızlık itirafı daha

img
İsrail ordusundan bir başarısızlık itirafı daha YDH

İsrailli eski Tümgeneral, Gazze savaşının "amacını yitirdiğini" ve sadece Netanyahu'nun çıkarları için sürdürüldüğünü itiraf etti.




YDH- El-Meyadin televizyonunun bildirdiğine göre, eski Tümgeneral Yitzhak Brik, Gazze'de devam eden çatışmanın asıl hedeflerinden saptığını ve İsrail'in pek çok alanda kritik gerilemeler yaşadığını söyledi.

Brik'in İsrail yönetimine ve askeri stratejilerine yönelik yüksek sesle yaptığı eleştiriler, çeşitli alanlardaki eksikliklerinin altını çizdi.

Emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, Gazze'ye yönelik savaşın "amacını yitirdiğini" ve son aylarda devam etmesinin İsrail'e birçok cephede kayıplar verdirdiğini vurguladı. 

Brik, hem İsrail hükümetinin hem de askeri komutanlığın performansını eleştiren ve çeşitli sektörlerdeki başarısızlıklarına işaret eden önemli bir isim haline geldi. 

İsrail haber kanalı Maariv'e bağlı 103 FM Radyosu'na verdiği mülakatta Brik, Gazze'ye yönelik savaşın yalnızca işgal başbakanı Benyamin Netanyahu'nun çıkarları için devam ettiğini vurguladı. 

Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah kentinde devam eden operasyonla ilgili olarak eski komutan, "İsrail'in tüm Gazze'de olduğu gibi bu kentte de hedeflerine ulaşamadığını" söyledi.

İsrail ordusunun Filistin Direnişi'nin stratejik tünellerinin çoğuna ulaşamadığını ya da keşfedemediğini de kaydetti.

Refah'taki mevcut durumu "utanç verici" olarak nitelendiren Brik, İsrail işgal güçlerinin aslında Filistinli Direniş savaşçılarıyla savaşmadığının da da farkında olduklarını söylüyor.

Brik, ''Direniş savaşçıları yollara bubi tuzağı kuruyor, biz de ölüyoruz.'' dedi. 

Eski İsrailli asker, Filistin Direnişine atıfta bulunarak, "20 yıl boyunca ordunun kapasitesini Hamas'ı yenemeyeceği noktaya kadar düşürdük" dedi. 

General, Hizbullah ile savaşın "İsrail'in kuruluşundan bu yana görmediği stratejik bir yenilgi" olduğunu da sözlerine ekledi.

''Hizbullah ile savaş felaket olur''

Lübnan ile kuzey cephesi konusunda ise Brik, Netanyahu liderliğindeki mevcut İsrail hükümetinin alacağı herhangi bir kararın "İsrail'e felaket getireceğini" vurguladı.

İsrail ordusunun şu anda Hizbullah'ın füzelerini ve insansız hava araçlarını engelleyemediğini söyledi. 

Ardından da İsrail mevzilerine onlarca değil de binlerce roket, insansız hava aracı ve füze atılması halinde işgal altındaki topraklarda neler olacağını sorguladı.

Tugayları Hizbullah'ın Filistin'i desteklemek için verdiği tepkileri ve saldırıları kontrol altına almakta başarısız olduğu için İsrail işgali şu anda birçok cephede kayıp vermenin sıkıntısını yaşıyor. 

Aynı zamanda İsrail işgali, Cumartesi günü 10 subay ve askerin öldürüldüğünün açıklandığı Gazze Şeridi'nde artan kayıplarını kabul etmeye devam ediyor.

Koalisyon hükümetinde savaşın ertesi günü için hiçbir planın tartışılmaması, İsrail'in askeri yenilgisi, Gazze Şeridi'ndeki Direniş'in yerini almaya yönelik beceriksiz girişimler ve Kuzey Cephesi'ndeki başarının belirsizliği İsraillileri bir kez daha hükümet karşıtı protestolara sürükledi.

Öte yandan Filistin Direnişi ve Batı Asya'daki destekçi gruplar, İsrailli işgalcilere karşı mücadelelerinde her zamankinden daha fazla birlik olmuş görünüyor. 

 



Makaleler

Güncel