ABD Kongresindeki Demokratlardan İsrail'e silah satışına onay

img
ABD Kongresindeki Demokratlardan İsrail'e silah satışına onay YDH

ABD Kongresindeki iki önde gelen Demokrat, İsrail'e 50 adet F-15 savaş uçağını da içeren büyük çaplı silah satışını desteklemeyi kabul etti.




YDH - Washington Post gazetesinin ismini vermediği üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'ndeki iki önde gelen Demokrat, İsrail'e 50 adet F-15 savaş uçağını da içeren büyük çaplı silah satışını destekledi.

Habere göre temsilci Gregory Meeks ve senatör Ben Cardin, Başkan Joe Biden yönetiminin yoğun baskısı altında, aylarca geciktirdikleri satış anlaşmasını imzaladı.

Daha önce Alman Bild gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Başbakan Benyamin Netanyahu'ya yönetimin önümüzdeki günlerde İsrail'e silah transferindeki sınırlamaları kaldıracağını söylediğini bildirmişti. 

Gazete, Netanyahu'nun Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail hükümetinin tutumu nedeniyle durdurulan silah sevkiyatının tekrar başlatılmasını talep ettiğini aktarmıştı.

Netanyahu, ayrıca ülkenin şu anda 'pek çok cephede karşı karşıya olduğu tehditler' karşısında teslimatların artırılmasını talep etti.

Habere göre Netanyahu, ABD'nin savaşın başında yaptığı yardımın aksine son dönemde durumun tersine döndüğünü ve Siyonist rejimin varlığına yönelik bir tehditle karşı karşıya olduğu bir dönemde silahların esirgendiğini savundu.

İsrail Baibakanı, bu durumun İran, Hizbullah ve Hamas'ı 'güçlendirdiğini', savaşı uzattığını ve daha fazla tırmanma riskini artırdığını öne sürdü.

Öte yandan Netanyahu, bu hafta Washington'da olacak olan Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'e yapacakları görüşmelerde silah tedarikinin tekrar başlaması konusunda Amerikalı yetkilileri ikna etme talimatını verdi.

Refah'a yönelik saldırı başlamadan önce ABD Başkanı Joe Biden, Siyonist rejim ordusunun kente saldırması halinde bomba ve mermi yardımını keseceklerini açıklamıştı.

Wall Street Journal gazetesi, bu ayın başlarında, yönetimin baskılar nedeniyle basit bombaları akıllı bombalara dönüştüren 260 milyon dolar değerindeki binlerce kitin, tanklar, araçlar, havan topları ve daha fazlası için toplam değeri bir milyar doları bulan mühimmatın evkiyatınıertelediğini bildirmişti.

Daha sonra Washington'un zırhlı taktik araçlar ve havan topları da dahil olmak üzere 700 milyon dolar değerinde yeni bir mühimmat sevkiyatı hazırlığında olduğu öğrenildi.