7 Ekim İsrail rüyasını paramparça etti

img
7 Ekim İsrail rüyasını paramparça etti YDH

Bir yatırım şirketi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle İsrail işgalinin milyonerler için en iyi yer olmaktan çıktığını tespit etti.




YDH- El-Meyadin'e göre, uluslararası yatırım göçü danışmanlık firması Henley & Partners tarafından hazırlanan 2024 servet göçü raporuna göre, İsrail on yıllardır ilk kez milyonerler için ilk on destinasyon arasında yer almıyor.

Henley & Partners İsrail rejimi Kıdemli Müşteri Danışmanı Dan Marconi, "Bu sismik değişim, çatışmaların bir ülkenin dünyanın varlıklı ve küresel olarak hareketli kesimleri için cazibesini ne kadar hızlı bir şekilde ortadan kaldırabileceğinin altını çiziyor" dedi. 

Henley & Partners'ın raporu, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, işlerini kendi ülkelerinden uzaklaştırmak isteyen varlıklı bireyler için cazibesini değerlendiriyor. 

Marconi'ye göre, Gazze'de devam eden soykırım "İsrail'in güvenli bir sığınak olarak imajını sarstı, ekonomik başarısını da baltaladı.''

Raporda firma, en az bir milyon dolarlık likit yatırım yapılabilir servete sahip yüksek net değerli bireylerin net giriş ve çıkışlarını analiz etti. 

Rapor ayrıca, Birleşik Krallık ve Çin'in 2024 yılında çok sayıda milyoner kaybedeceğini, varlıklı kişilere çok aranan kolaylıklar ve vergi indirimleri sunan Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise muhtemelen üst üste üçüncü yıl "dünyanın önde gelen servet mıknatısı" olacağını ortaya koydu. 

Aksa Tufanı İsrail rüyasını parçaladı

İsrail rejimi ve Siyonist proje, tarihsel olarak sömürge varlığını sürdürmek ve genişletmek için Yahudi işçilerin, çiftçilerin ve kapitalistlerin göçüne bağımlı oldu.

Ancak 7 Ekim 2023'te gerçekleşen Aksa Tufanı Operasyonu ve ardından İsrail işgali altındaki topraklarda yaşanan huzursuzluk, yaklaşık 500 bin yerleşimcinin kitlesel göçüne yol açtı. 

Güçlü bir pasaport ve İsraillilerin yaklaşık %10'unun hala çifte vatandaşlığa sahip olmasıyla işaretlenen uluslararası hareket kolaylığı, yerleşimcilerin büyük bir kısmının işgal altındaki toprakları terk etmesine yardımcı oldu. 

İşgal altındaki topraklara Yahudi göçü de ağır bir darbe aldı ve Ekim 2023'ten Mart 2024'e kadar sadece 12 bin 977 kişi topraklara göç etti. 

Buna karşılık, bir yıl önceki aynı dönemde 41 bin 7 kişi İsrail işgali altındaki topraklara göç etmişti. 

Ekonomi de büyük ölçüde etkilendi. Görece sakin geçen yıllar boyunca savaşa dayalı İsrail ekonomisi, teknoloji ve turizme dayalı lider bir ekonomiye dönüşmüş ve bir start-up cenneti haline gelmişti. 

Şimdi ise hükümet yıllık bütçede ciddi değişiklikler yaparken İsrail ekonomisi yavaş yavaş savaş ekonomisine geri dönüyor. 

Tüm bu faktörler, işgalin kapitalistler için güvenli bir yer ve uzun vadeli güvenli yatırım olarak konumunu etkiledi.