Beyaz Saray Netanyahu'yu azarladı

img
Beyaz Saray Netanyahu'yu azarladı YDH

Beyaz Saray, perşembe günü yapılması planlanan İran konulu üst düzey ABD-İsrail toplantısını iptal etti.




YDH- İki ABD'li yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun salı günü ABD'nin askeri yardımı kestiğini söyleyen bir video yayımlamasının ardından Beyaz Saray, perşembe günü İsrail ile İran konusunda yapılması planlanan üst düzey bir toplantıyı iptal etti.

ABD'li ve İsrailli iki kaynağa göre, ABD Başkanı Biden'ın üst düzey danışmanları video karşısında “çileden çıktı.”

ABD elçisi Amos Hochstein bu öfkeyi, videonun yayımlanmasından saatler sonra bir toplantı sırasında doğrudan Netanyahu'ya iletti. Bunun üzerine Beyaz Saray tepkisini arttırarak perşembe günü yapılması planlanan görüşmeyi iptal etti.

ABD'li bir yetkili "Bu karar, bu tür numaraların sonuçlarının olacağını açıkça ortaya koyuyor" derken, üst düzey bir İsrailli yetkili de "Amerikalılar öfkeli. Bibi'nin videosu çok zarar verdi" dedi.

Axios, toplantı iptal edildiğinde bazı İsrailli yetkililerin çoktan Washington'a doğru yola çıkmış olduğunu hatırlattı.

Axios, iki ABD'li yetkiliye dayandırarak, toplantının, video hakkında bir mesaj vermek için iptal edildiğini bildirdi. Ancak üçüncü bir yetkilinin toplantının iptal edilmediğini, ertelendiğini belirttiği kaydedildi.

Videoda İngilizce konuşan Netanyahu, "son birkaç aydır yönetimin İsrail'den silah ve mühimmat esirgemesinin akıl almaz olduğunu" ifade etti.

Beyaz Saray kamuoyu önünde şaşkınlığını dile getirdi. Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, savaşın başlamasından bu yana sadece bir silah sevkiyatının durdurulduğunu, milyarlarca dolar değerindeki silah akışının ise engellenmeden devam ettiğini belirtti.

Jean-Pierre, "Neden bahsettiğini gerçekten bilmiyoruz," dedi.

Bir ABD'li yetkiliye göre, Biden'ın ekibi Netanyahu'nun nankörlüğü karşısında kızgın ve şok olmuş durumdaydı.

Hochstein, Filistin-Lübnan sınırındaki gerilimi azaltmaya çalıştığı Beyrut'tan dönerken salı günü İsrail'e uğrayarak Netanyahu ile bir araya gelmişti.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki İsrailli yetkiliye göre, Hochstein görüşmede Netanyahu'ya videoda yapılan suçlamaların hem yanlış hem de uygunsuz olduğunu söyledi.

Buna ek olarak, Biden'ın üst düzey danışmanları, Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve ABD istihbarat kurumlarından yetkililer ile İsrailli mevkidaşlarının katılacağı ve saatler sürecek İran konulu stratejik toplantıyı iptal etme kararı aldı.

İsrailli bir yetkili Beyaz Saray'ın bu kararı İsrail'e bildirdiğini doğruladı.

İsrailli yetkiliye göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'ye gitmek üzere yola çıkmış olan İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüşmeye devam edecek.

İsrailli yetkililer ayrıca, İsrail Güvenlik Bakanı Yoav Gallant'ın da önümüzdeki hafta başında ABD'yi ziyaret edeceğini belirtiyor.

Biden ve Netanyahu'nun ekipleri arasındaki ilişkiler, Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana geçen sekiz aylık sürede hiç olmadığı kadar gergin. İran stratejik diyalog toplantısı ikinci kez son dakikada iptal edildi.



Makaleler

Güncel