ABD'den Netanyahu'ya ihtar

img
ABD'den Netanyahu'ya ihtar YDH

ABD'li yetkililer, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Biden yönetimiyle yaşadığı yeni kavganın, Hizbullah'la savaştan kaçınmaya yönelik 'diplomatik çabaları' engellediğini savundu.




YDH - Joe Biden yönetiminden üç yetkili, Axios portalına verdiği demeçte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun eylemlerinin Siyonist rejimin bölgedeki 'caydırıcılık' gücünün, özellikle de Hizbullah ve İran'ın gözünde daha da aşınmasından endişe duyduklarını söyledi.

Yetkililerden biri, "Netanyahu'nun salı günü yayınladığı video gibi bir videonun caydırıcılığa ne derece hizmet ettiğini anlamak zor. Hizbullah'a ABD'nin İsrail'den silah esirgediğini söylemek kadar yanlış bir şey yok, ki bu da onları cesaretlendiriyor," dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, dün yaptığı açıklamada çatışmanın tırmanması halinde direnişin İsrail'in kuzey yerleşimlerine girebileceği sinyalini vermişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, kuzey sınırına yaptığı bir ziyarette rejim ordusunun hala Hizbullah'ın bilmediği kabiliyetlere sahip olduğunu iddia ederek "Düşman bu kabiliyetlerle doğru zamanda karşılaşacaktır," diye konuştu.

Salı günü bir videoda İngilizce konuşan Netanyahu, 'son birkaç aydır yönetimin İsrail'e silah ve mühimmat vermemesinin akıl almaz bir durum olduğunu' savundu.

Beyaz Saray kamuoyu önünde şaşkınlığını dile getirdi. Sözcü Karine Jean-Pierre, savaşın başlamasından bu yana sadece bir silah sevkiyatının durdurulduğunu ve milyarlarca dolarlık silah akışının ise engellenmediğini kaydederek "Neden bahsettiğini gerçekten bilmiyoruz," ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun videosunu izleyen bazı ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun 'akli dengesini yitirmiş' göründüğünü dile getirdi.

ABD'li yetkililere göre bunun sonucunda Beyaz Saray, İsrail ile perşembe günü yapılması planlanan İran ve Lübnan konulu üst düzey toplantıyı iptal etme kararı aldı.

Netanyahu, dün Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Steny Hoyer liderliğindeki Kongre üyelerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi.

Netanyahu, yaptığı açıklamada gruba 'İsrail'e yönelik partiler desteği takdir ettiğini' ve 'silah sorununun yakın gelecekte çözüleceğini umduğunu' belirtti.

Netanyahu'nun videosu Biden'ın elçisi Amos Hochstein'ın çatışmaları yatıştırmak için Tel Aviv ile Beyrut arasında mekik dokuduğu sırada geldi.

Hochstein'ın salı akşamı Netanyahu ile bir araya gelerek Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vermesi ve bir savaştan kaçınmanın yollarını tartışması planlanıyordu.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynağa göre görüşme 'kötü' geçti.

Kaynaklar, Hochstein ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew'in toplantının büyük bir kısmını Netanyahu'ya, yol açtığı krizle ilgili sert bir mesaj vermekle geçirdiklerini söyledi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Hochstein ve Lew'in kendisine ABD'nin silahlarını sakladığına dair suçlamalarının yanlış olduğunu söylediklerinde Netanyahu'nun videodaki sözlerini İsrail Savunma Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere dayandırdığını iddia ettiğini aktardı.

Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın sözcüsü Netanyahu'nun iddiaları hakkında yorum yapmayı reddederek "Sorumsuzca yapılan sızıntı ve açıklamalardan esef duyuyoruz," diye konuştu.

Bazı ABD'li yetkililer Netanyahu'nun yorumlarının, durdurulan silah sevkiyatının yeniden başlatılmasını görüşmek üzere önümüzdeki hafta Washington'u ziyaret etmesi beklenen Gallant ile kamuoyu nezdinde itibar kazanma yarışının bir parçası olabileceği görüşünde.

Bu hafta yapılması planlanan toplantı iptal edildi ancak Netanyahu'nun sırdaşları bakan Ron Dermer ve ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, bugün Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve diğer yetkililerle görüşmek üzere Beyaz Saray'da olacak.