İngiltere soykırımın bir test alanı olarak hizmet ediyor

img
İngiltere soykırımın bir test alanı olarak hizmet ediyor YDH

İsrail ordusu tarafından Gazze'de kullanılan yeni insansız hava aracı teknolojisinin denenmesi geçtiğimiz Aralık ayında Wiltshire'daki Salisbury Ovasında yapılan bir tatbikat sırasında gerçekleşti.




YDH- İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassfied UK, İngiliz ordusunun Gazze'de kullanılan İsrail insansız hava araçlarını denediğini ortaya çıkardı.

İngiliz ordusu şu anda Gazze'de kullanılan İsrail insansız hava araçlarını test ediyor. 

İsrail ordusu tarafından Gazze'de kullanılan yeni insansız hava aracı teknolojisinin denenmesi geçtiğimiz Aralık ayında Wiltshire'daki Salisbury Ovasında yapılan bir tatbikat sırasında gerçekleşti. 

İsrailli teknoloji şirketi Xtend tarafından üretilen dronlar İngiliz ordusu tarafından test ediliyor. 

Gazze'de İsrail güçleri tarafından halihazırda kullanılmakta olan Xtend'in insansız hava araçları, askerlere hayatlarını riske atmadan el bombası fırlatma ve tünellerde ve binalarda keşif görevleri yapma imkanı sağlıyor. 

Bir kaynağa göre, insansız hava araçlarına monte edilebilen ve onları birer intihar uçağına dönüştürebilen bir savaş başlığı geliştirildi. 

İsrail ordusu, Yiftah adı verilen bu birimi, yıllar boyunca başarılarında etkili olan yenilikçi bilim adamları ve mühendislerden oluşan "son derece gizli" bir ekip olarak tanımlıyor.

Bu, Xtend'in insansız hava araçlarının savaşta kullanılmasının ilk örneği olurken, raporlar şirketin "özel silahlar" geliştirmek için bir İsrail askeri birimi olan Yiftah ile birlikte çalıştığını gösteriyor.

Xtend'in drone teknolojisi bir sanal gerçeklik başlığı ve drone'u çalıştırmak için elde tutulan bir kumanda ile birlikte geliyor. 

Xtend'in kurucu ortağı Matteo Shapira, "Tıpkı bir bilgisayar oyunu gibi" diyor. 

"Kullanımı çok kolay ve makineyle, nasıl davrandığıyla ya da ne yapması gerektiğiyle ilgili hiçbir şey bilmeleri gerekmiyor" diye ekliyor. 

Şirketin insansız hava araçları ana akım Batı ve İsrail medyası tarafından İsrail'in Hamas teröristlerini kentsel savaş ortamında hedef almasını sağladığı şeklinde haberleştiriliyor. 

Oysa İsrail'in Gazze'deki savaşı, sivilleri kasıtlı olarak hedef almak da dahil olmak üzere sıradan Filistinliler için yıkıcı oldu.

Times of Israel'in haberine göre Xtend'in teknolojisi başlangıçta İsrail ordusunun Gazze sınırında Filistinli militan gruplar tarafından fırlatılan yangın çıkarıcı balonları vurmasına yardımcı olmak için geliştirildi. 

Bölgedeki mevcut savaştan önce Xtend'in en büyük müşterisi, çoğu ABD özel kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere şirketin yüzlerce insansız hava aracını satın alan ABD Savunma Bakanlığı'ydı. 


Amiral gemisi deneyleri

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'nın (MoD) Xtend'in insansız hava araçlarıyla yaptığı tatbikatlar, "İngiliz ordusunun amiral gemisi deney programı" olan Army Warfighting Experiment'in (AWE) bir parçası.

Ordu, 2022-24 yılları arasında sürecek olan en son AWE'nin "askerlerimizi gelecekteki savaş alanlarına hazırlamak için yenilikçi teknolojileri ve taktikleri" araştırdığını söylüyor. 

Xtend, "İngiliz ordusunun özel deney ve gösterilerine" katılımının "derinden takdir ettiğimiz ve değer verdiğimiz bir fırsat" olduğunu belirtti. 

Şirket, "yenilikçi sistemlerinin" İngiliz ordusunun Piyade Deneme ve Geliştirme Birimi tarafından değerlendirildiğini belirterek, Xtend'in insansız hava araçlarının Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ordusunun "yetenekli ellerinde" olduğunu sözlerine ekledi.

Savunma Bakanlığı'nın ikinci daimi sekreteri Paul Lincoln de etkinliğe katılanlar arasındaydı ve Xtend'i "savunma ürünlerini görüşmek üzere... bir araya geldiği" şirketlerden biri olarak listeledi.

Bu yılın başlarında Xtend, LinkedIn'de İngiliz ordusunun "AWE yıllık sonuç etkinliğinde" önemli bir rol almaktan "onur duyduğunu" yazdı. 

"Bir yıl süren sürecin zirvesi, teknolojimizin İngiliz askerlerinin yanı sıra birçok NATO ve müttefik ülkeyle birlikte karmaşık çoklu kuvvet kentsel senaryolarında test edildiğini görmek oldu" diye ekledi.

Xtend, çalışanlarının arasında aktif İsrail askerlerinin de bulunduğunu kabul ediyor. 

Hatta şöyle yazdığı biliniyor: "Çalışanlarımızın birçoğunun hala aktif yedek görevde olduğu bu zorlu zamanlarda İsrailli şirketlerle çalışmak için gereken işbirliği ve çeviklik için Birleşik Krallık'taki ortaklarımıza minnettarlığımızı ifade etmek isteriz".

 

Başka bir tatbikat

Ordu, Xtend'in ürünleriyle Mayıs 2023'te yine Salisbury Ovası'nda bir tatbikat daha gerçekleştirdi. 

Şirketin insansız hava araçlarının tanıtımına tanıklık edenlerden biri de diğer üst düzey askeri figürlerin yanı sıra dönemin savunma bakanı Ben Wallace'dı. 

Wallace bu etkinliği kamuoyuna duyurmadı. 

Ancak şirketin işletme müdürü Ido Bar-On, "Xtend, sadece davetlilerin katıldığı İngiliz ordusu tatbikatında yer almaktan onur ve minnet duydu" diye yazdı. 

Manevralar sırasında Xtend'in insansız hava araçları "İngiliz askerleri tarafından kullanıldı ve Xtend'in benzersiz işletim sistemi ve kentsel savaş için çoklu görev yetenekleri test edildi" diye ekledi. 

Şirket kendisini "Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışıyor" olarak tanımlıyor ve açıkça Birleşik Krallık askeri pazarında genişleme arayışında.

Declassified, Xtend'in İngiltere Savunma Bakanlığı ile ilişkilerinin tam kapsamını belirleyemedi. 

Şirket hem Eylül 2023 hem de 2022'de dünyanın en büyüklerinden biri olan yıllık Londra silah fuarına davet edildi. 

2018'de kurulan Xtend'in danışmanlığını, İngiltere'nin eski savunma bakan yardımcılarından olan ve şu anda askeri danışmanlık yapan General Sir Paul Newton da yapıyor. 

Gazze savaşı, yatırımcılardan 40 milyon dolarlık yeni fon sağlayan Xtend için kârlı. 

Şirketin CEO'su Aviv Shapira şunları söyledi: "Savaştan önce para toplamak zordu ama birdenbire her şey açıldı. Savaş sırasında fon toplamak için beklemeye karar verdik ve siparişlerimizin miktarı büyük ölçüde arttı".

Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü Declassified'e şunları söyledi: "Xtend ile herhangi bir tedarik sözleşmemiz bulunmuyor."

 



Makaleler

Güncel