Gallant’tan ABD’ye Hamas “ricası”

img
Gallant’tan ABD’ye Hamas “ricası” YDH

Blinken ile görüşen Gallant’ın Hamas üzerinde “daha fazla baskı” kurulmasını istediği bildirildi.




YDH- İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazartesi günü Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması için tüm tarafların Hamas'a “daha fazla baskı yapması gerektiğini” dile getirdi.

Jewish News Syndicate'te (JNS) yer alan habere göre, Gallant ayrıca, Hamas “yok edildikten” sonraki "ertesi gün" için Gazze'de bir yönetim alternatifinin teşvik edilmesinin önemini de gündeme getirdi.

JNS, Gallant'ın üst düzey bir ABD’li diplomata şunu söylediğini iddia etti: "Hem düşmanlarımızın hem de dostlarımızın gözü ABD ve İsrail arasındaki ilişkinin üzerinde. Aramızdaki farklılıkları hızla çözmeli ve birlikte hareket etmeliyiz; ancak bu şekilde hedeflerimize ulaşabilir ve düşmanlarımızı zayıflatabiliriz."

JNS Gallant’ın ayrıca, Blinken'e kuzey sınırında devam eden Hizbullah saldırılarına “diplomatik bir anlaşma” ya da “askeri harekat” yoluyla karşı koyma planlarından da bahsettiğini söyledi.

Haberde, Gallant'ın "ABD'nin bu görevde İsrail'in yanında yer almasının önemini ve bunun Hizbullah ve İran'ın eylemleri üzerindeki etkisini" vurguladığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, yetkililerin "Gazze'de tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak ve Filistin halkının acılarını hafifletecek bir ateşkes sağlanması için devam eden çabaları ele aldıklarını" söyledi.

Miller ayrıca, Blinken'in "Gazze'deki insani yardım çalışanlarının korunması ve Birleşmiş Milletler ile tam koordinasyon içinde Gazze'ye yardım ulaştırılması için ilave adımlar atılması gerektiğini vurguladığını" ifade etti.

Miller sözlerinin devamında, "çatışmanın daha fazla tırmanmasının önlenmesinin ve hem İsrailli hem de Lübnanlı ailelerin evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir çözüme ulaşılmasının öneminin altını çizdiğini" belirtti.

Gallant iki üst düzey ABD'li yetkili ile görüşme planlarını "Gazze'deki savaşın geleceği ve savaşın hedeflerine ulaşma kabiliyetimiz açısından son derece önemli ve etkili" olarak nitelendirdi.

Gallant, aralarında CIA direktörü William Burns'ün de bulunduğu ABD'li yetkililerle görüşmesinden önce İbranice yaptığı açıklamada, savaşın ilk gününden bu yana uğraştığı "rehine meselesini ele almayı" planladığını söyledi.

Gallant "Rehinelerin istisnasız olarak ailelerine ve evlerine dönmelerinin İsrail'in öncelikli taahhüdü olduğunu vurgulamak isterim" dedi.

Blinken ile yapılacak görüşmeyi "kritik" olarak nitelendiren Gallant, "diğer konuların yanı sıra Gazze'de 'C Aşamasına' geçişi ve bunun Lübnan ve diğer bölgeler de dahil olmak üzere bölge üzerindeki etkisini ele alacağız" dedi.

JNS, Gallant'ın, Beyaz Saray kıdemli danışmanı Amos Hochstein ve Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk ile de görüşmesinin planlandığını kaydetti.

"Çeşitli konuları görüşüyoruz" diyen Gallant, daha önceki toplantılarda olduğu gibi amacın, “zorluklar çetin olsa bile anlaşmaya varmak ve sorunları çözmek" olduğunu belirtti. "Eminim ki bu sefer de böyle olacaktır." diye ekledi.



Makaleler

Güncel