İsrail asker açığını ultra-Ortodokslarla giderecek

img
İsrail asker açığını ultra-Ortodokslarla giderecek YDH

İsrail ordusu, Gazze savaşında verdiği ağır kayıplarla daha da kötüleşen insan gücü açığını kapatmak için daha fazla askere ihtiyaç duyuyor.




YDH- Batı Asya kapsamlı The Cradle, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin 25 Haziran'da, askerliğe elverişli erkek Haredimlerin (ultra-Ortodoks Yahudiler) askere alınması gerektiğine hükmederek, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun iktidardaki koalisyonunda zaten “kırılgan” olan birliğini tehdit eden bir karara imza attığını bildirdi.

Yüksek Mahkeme kararı, Haredi din okulu öğrencilerini diğer uygun asker adaylarından ayıran bir yasanın yokluğunda, zorunlu hizmetin diğer tüm İsrail vatandaşları için olduğu gibi ultra-Ortodokslar için de geçerli olduğunu belirtti.

Mahkemeye göre, İsrail hükümetinin Haredi öğrencilere genel muafiyet tanıması ya da orduya onları askere almama talimatı vermesi için artık hiçbir yasal dayanak bulunmamakta.

Haredilerin askerlik hizmetinden muaf tutulmasına son verilmesi için mahkemeye başvuran İsrail'de ‘Kaliteli Yönetim Hareketi’ tarafından yapılan açıklamada, "Bu, hukukun üstünlüğü ve askerlik hizmeti yükünde eşitlik ilkesi için tarihi bir zaferdir" denildi.

Açıklamada, "Hükümeti ve savunma bakanını kararı gecikmeksizin uygulamaya, Yüksek Mahkeme'nin kararına uymaya ve ‘Yeşiva’ (Tevrat okulu) öğrencilerini askere almak için derhal çalışmaya çağırıyoruz" denildi.

Askerlik çağındaki Ultra-Ortodoks İsrailli Yahudiler onlarca yıldır Yeşivalara kayıt yaptırarak ve askerlikten muaf olma yaşına gelene kadar tekrarlanan bir yıllık hizmet ertelemeleri alarak zorunlu askere alınmaktan kaçınabiliyorlar.

Bu konu son zamanlarda, özellikle de savaşın başlamasının ardından İsrail'de büyük bir gerilim kaynağı oldu; zira hükümetteki pek çok kişi askerlik yükünün tüm İsraillilerin üzerinde olduğuna inanıyor. Diğerleri, yani koalisyonun dayandığı aşırı sağcı dinci partilerin liderleri ise Haredilerin muafiyetinin devam etmesi için bastırıyor. Hükümet aylardır bu konuda bir uzlaşmaya varmaya çalışıyor.

Hem sağ hem de sol partilerden muhalefet liderleri ise Yüksek Mahkeme'nin kararını övdü.

Yisrael Beytenu Partisi Başkanı Avigdor Lieberman, "tarihi değişim yolunda önemli bir adım" attığı için mahkemeyi kutladı ve ordunun Gazze'deki çatışmalarda verdiği kayıpların daha fazla personele ihtiyaç duyacağını belirtti.

İsrail İşçi Partisi lideri Yair Golan "Yüksek Adalet Divanı'nın adil kararını kutluyorum. Hükümetin olmadığı yerde adalet vardır" dedi.

Ulusal Birlik lideri ve eski savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in savaş nedeniyle karşı karşıya kaldığı ciddi askere alma kriziyle uğraşmak yerine "koalisyonu sürdürmek için çözümler" aramakla suçladı.

Gantz, konuyla ilgili anlaşmaya varmak için "çok geç olmadığını" da sözlerine ekledi.

Gantz, askerlik hizmeti "Tevrat'ın dünyasının yerine değil, hepimize ait olan bu ülkede var olmaya devam edebilmemiz için bir güvenlik ihtiyacı ve aynı zamanda ahlaki bir yükümlülüktür." dedi.

Bu arada Harediler de karardan duyduğu “üzüntüyü” dile getirdi.

İsrail İskan Bakanı ve ‘Birleşik Tevrat Yahudiliği’ (UTJ) partisi başkanı Yitzhak Goldknopf, mahkemenin kararının "beklenen ve büyük hayal kırıklığı yaratan bir karar" olduğunu söyledi.

UTJ milletvekili Moshe Gafni ise "Orada Tevrat öğrenmenin değerini ve yeşiva öğrencilerinin İsrail halkına her nesilde yaptığı katkıyı anlayan tek bir yargıç bile yok" dedi.



Makaleler

Güncel