Gazzeli çocuklar yaşamıyor, sadece hayatta kalmaya çalışıyor

img
Gazzeli çocuklar yaşamıyor, sadece hayatta kalmaya çalışıyor YDH

Save the Children, Refah'taki yerinden etmelerin sürdüğü bir zamanda, Gazze'deki çatışmalarda birçoğu kapana kısılmış, alıkonulmuş, gömülmüş, enkazın altında kalmış ya da ailelerinden ayrı düşmüş durumda 21 bin çocuğun kayıp olduğunu bildiriyor.




YDH- Save the Children'ın Orta Doğu Bölge Direktörü Jeremy Stoner, Gazze'deki kayıp çocuklarla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması ve hesap verebilirliğin sağlanması çağrısında bulundu.

Stoner, ''Aileler sevdiklerinin nerede olduklarının belirsizliği nedeniyle işkence görüyor. Hiçbir ebeveyn çocuğunun cesedini bulmak için molozları ya da toplu mezarları kazmak zorunda kalmamalıdır. Hiçbir çocuk savaş bölgesinde yalnız ve korumasız olmamalıdır. Hiçbir çocuk gözaltına alınmamalı ya da rehin tutulmamalıdır" dedi.

İsrail, her yıl işgal altındaki Batı Şeria'da tutuklanan 500 ila 700 arasında 12 yaşından küçük çocuğu askeri mahkemelerde sistematik olarak yargılayan dünyadaki tek ülke olma özelliğine sahip. 

Filistinli Çocuklar için Savunma Örgütü tarafından 2016'nın Nisan ayında yayınlanan bir rapor, her dört Filistinli çocuktan üçünün tutuklandıktan sonra bir tür fiziksel şiddete maruz kaldığını ve çocukların yüzde 97'sinin sorgu sırasında yanlarında ebeveynlerinin bulunmadığını ya da avukata erişimlerinin olmadığını ortaya koymuştu.

Save the Children'a göre, devam eden çatışmalar nedeniyle Gazze'de tahminen 21 bin çocuk kayıp; birçoğu enkaz altında kalmış, alıkonulmuş, isimsiz mezarlara gömülmüş ya da ailelerinden ayrı düşmüş durumda.

Kurumun çocuk koruma ekipleri, Refah'taki saldırının neden olduğu son yer değiştirmelerin daha fazla çocuğu ayırdığını ve onlara bakan aileler ve topluluklar üzerindeki baskıyı daha da arttırdığını bildiriyor.

Save the Children yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

"Gazze'deki mevcut koşullar altında bilgi toplamak ve doğrulamak neredeyse imkânsız, ancak en az 17 bin çocuğun refakatsiz ve ailelerinden ayrı olduğuna inanılıyor ve yaklaşık 4 bin çocuk muhtemelen enkaz altında kayıp, bilinmeyen bir sayı da toplu mezarlarda. Diğerleri ise zorla kaybedilmiş; bunların arasında sayısı bilinmeyen bir grup çocuk gözaltına alınmış ve zorla Gazze dışına nakledilmiş; kötü muamele ve işkence raporlarının ortasında nerede oldukları aileleri tarafından bilinmiyor.''

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bu yılın başlarında yayınladığı bir raporda, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 14 binden fazla çocuğu öldürdüğünü, diğerlerinin ise ağır beslenme yetersizliğinden muzdarip olduğunu ve "ağlayacak enerjileri bile olmadığını" söyledi.

UNICEF ''Ekim ayından bu yana Gazze, aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu 37 binden fazla insanın ölümüne neden olan amansız bir şiddetle karşı karşıya. Bu durum, Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'de düzenlenen ve aralarında en az 33 çocuğun da bulunduğu binden fazla kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından gerçekleşti." diye devam etti. 

Rapor ayrıca 9 Haziran itibariyle işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 250 Filistinli çocuğun da kayıp olduğunu belirtiyor.

Middle East Monitor'a göre, İsrail işgal güçleri tarafından gözaltına alınan ve Gazze dışına nakledilen, kötü muamele ve işkence raporlarının ortasında aileleri tarafından nerede oldukları bilinmeyen bir sayı da dahil olmak üzere diğerleri zorla "kayboldu".

BM uzmanlarına göre, son zamanlarda toplu mezarlarda bulunanlar arasında çocuklar da var ve birçoğunda işkence ve yargısız infaz izlerinin yanı sıra insanların diri diri gömüldüğüne dair potansiyel örnekler de görülüyor.