Çok yönlü ulusal yetersizlikler İsrail'i felç bıraktı

img
Çok yönlü ulusal yetersizlikler İsrail'i felç bıraktı YDH

Hizbullah'la kurulacak herhangi bir angajmanın yokluğu, aylardır süren yıpratma savaşı ve gittikçe yaklaşan Hizbullah tehdidine karşı paralize olan İsrail rejiminin altyapı hizmetlerine dair çok kaynaklı endişeleri, yenilginin en baştan kabullenilmesine neden oldu.




YDH- Israel Hayom gazetesi kuzeyde tırmanan savaş geriliminin İsrail'i eşi benzeri görülmemiş bir çıkmazda bırakacağını yazdı.

Israel Hayom'a göre, Lübnan'daki çatışma önemli ölçüde şiddetlenirse İsrail çok katmanlı zorluklarla karşı karşıya kalacak.

İki cephede yüksek yoğunluklu çatışmaların ordu, toplum, dış ilişkiler ve ekonomi üzerindeki etkileri incelendi ve beklenen senaryolar tartışıldı. 

İsrail ordusu kuzey sahasında Hizbullah ile savaş patlak verdiği takdirde ordunun etkili olamayacağını öngörüyor.

Israel Hayom, kuzey sınırında ciddi bir tırmanma olması durumunda ordunun "mühimmat tasarrufu" endişesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

Başlangıçta İsrail'e önemli miktarda mühimmat sağlayan ABD'nin sevkiyatları yavaşlatması ve İsrail Hava Kuvvetleri'ne bomba teslimatını durdurması gibi çok yönlü faktörlerin İsrail için oldukça endişe verici olduğunu kaydeden Israel Hayom, kuzeydeki savaşta ordunun belirsizlik içinde olduğunu yazıyor. 

İsrail ordusundaki düzenli ve yedek kuvvetler üzerindeki yıpranma ve aşınma sorunu olduğu da belirtildi.

Düzenli ordu sekiz buçuk aydır ara vermeden savaşıyor ve eğitim görüyor, birçok yedek asker son bir yılda 100 veya 200 gün ya da daha fazla görev yaptı ve psikolojik olarak herkes işlem gerektiren zorlu deneyimlerden geçti.

Ordu, hava savunma sistemlerinin nüfusun yoğun olduğu tüm bölgeleri koruyamayacağını tahmin ediyor. 

İsrail'deki sivil ev cephesinin benzeri görülmemiş tehditlere karşı savunmasız kalacağını kabullenen ordu, Hizbullah'ı değil doğrudan Lübnan'ı vurup vuramayacağını ve bu konudaki potansiyelini tartışmaya açtı. 

İsrail'in diplomatik terkedilmişliği

Israel Hayom gazetesi, Hizbullah'a karşı İsrail'i destekleme sözü veren ABD'nin seçimden önce Ortadoğu'da yeni bir krizden kaçınmaktan mutlu olacağını ifade etti.  

İsrail'de aksayan sağlık hizmetleri

Sağlık Bakanı Uriel Busso bu ayın başlarında düzenlenen bir yerel yönetim konferansında yaptığı konuşmada hazırlığın boyutunu ve önemini tam olarak ifade etti:

"Artan tehditler nedeniyle, bugünlerde yerel yönetimle birlikte, havalandırılan ve solunum destekli hastalar da dahil olmak üzere özel tıbbi ihtiyaçları olan hastaların tedavisiyle ilgili tüm konularda sistemi büyük ölçüde zorlayacak bir elektrik kesintisi senaryosuna hazırlanmak için çalışıyoruz. Yerel yönetim başkanlarıyla ortak çalışma, kelimenin tam anlamıyla hayat kurtaran varoluşsal bir ihtiyaçtır.

Ruh sağlığı sistemi de tırmanma ihtimaline karşı hazırlık yapıyor. 

NATAL (İsrail Travma ve Dayanıklılık Merkezi), savaşın başladığı Ekim ayından bu yana bünyelerindeki klinik terapist sayısının dört kat arttığını söylüyor.

Elektrik, yakıt ve gaz gibi altyapı iflası

İsrailliler, kuzey cephesinin açılması olasılığını tartışırken, yakıt ve nakit sıkıntısı yaşanırsa gerçekten uzun süreli elektrik kesintileri olup olmayacağı ya da su tedarikinde aksaklıklar yaşanıp yaşanmayacağı gibi pek çok endişeye sahip.

Bu konuda ulusal altyapılarının hazır olup olmadığı sorusu İsraillilerin birincil endişe kaynağı.

Israel Hayom, Noga'nın CEO'su Shaul Goldstein'ın açıklamasını aktardı:

"Elektriksiz geçen 72 saatin ardından İsrail'de yaşamak imkansız hale gelecek. Kötü bir durumdayız ve gerçek bir savaşa hazır değiliz.''
 



Makaleler

Güncel