İsrail cumhurbaşkanı: Durum kontrolden çıkıyor

img
İsrail cumhurbaşkanı: Durum kontrolden çıkıyor YDH

Kuzey sınırında yaşayan halkı ziyaret eden İzak Herzog, kuzeydeki gerilimin yükselmesi ve İsrail'in alacağı hasar konusunda küresel toplumun şaşırmaması gerektiğini ileri sürdü.




YDH- İsrail gazetesi Yedioth Aharanot'a göre, İsrail cumhurbaşkanı İzak Herzog ve eşi Çarşamba günü İsrail'in kuzeyine gitti. 

Safed'de kalan Herzog ve eşi Belediye Başkanı Yossi Kakon ve kendilerine durum değerlendirmesi sunan yerel işletme sahipleriyle bir araya geldi. 

İzak Herzog, ikinci gün Kuzey Komutanlığı'nı ziyaret etti.

Komutan Tümgeneral Ori Gordin ile bir araya gelen İsrailli politikacı, istihbarat yetkililerinden geniş bir operasyonel brifing aldı ve komutanlıkta görev yapan askerlerle konuştu.

İki günlük ziyareti tamamladıktan sonra Herzog şu uyarıda bulundu: 

"Hizbullah'ın Lübnan'daki antlaşmaları ve uluslararası anlaşmaları defalarca ihlal etmesine rağmen uluslararası toplum İsrail halkının tam güvenliğine katkıda bulunmak için neredeyse hiçbir şey yapmadığından, durum kontrolden çıkarsa uluslararası toplum şaşırmamalıdır."

Hizbullah 8 Ekim'den bu yana İsrail sınır kasabalarına 5 binden fazla roket, tanksavar füzesi ve intihar dronu fırlattı.

Geçtiğimiz hafta İsrail ordusu, Hizbullah'ı Litani Nehri'nin kuzeyine itmeyi amaçlayan bir harekât için operasyonel planları resmen "yetkilendirdi ve onayladı" ki, bu aynı zamanda 2006 tarihli 1701 sayılı BMGK kararının da hedefiydi.

Cumartesi günü yayınlanan bir videoda Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Lübnan'a savaş "dayatılması" halinde İsrail rejimiyle "sınırsız, kuralsız ve kuralsız" savaşma sözü verdi. 

Nasrullah ayrıca, "Celile'nin işgalinin masada olduğu" tehdidinde de bulundu.

Çarşamba günü Kanada, Almanya ve Hollanda vatandaşlarına çatışma nedeniyle Lübnan'ı derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. 

Lübnan kaynaklı haberlere göre, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Batılı büyükelçilikler vatandaşlarını deniz yoluyla tahliye etme planlarını araştırıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta Washington'da yaptığı görüşmelerde Kudüs'ün diplomatik bir çözümü tercih ettiğini vurguladı.

Gallant, "Savaş istemiyoruz ama her türlü senaryoya hazırlıklıyız" dedi.
 



Makaleler

Güncel