İsrailli yetkili: Kuzeyi tahliye edemeyiz

img
İsrailli yetkili: Kuzeyi tahliye edemeyiz YDH

Kuzeyde bir savaş çıkması durumunda “yerleşimci tahliyelerine hazırlıksız olduklarını” dile getiren İsrail Devlet Denetçisi, bu konuda İsrail hükümeti arasındaki “anlaşmazlıklara” değindi.




YDH- İsrail Devlet Denetçisi Matanyahu Englman perşembe günü yaptığı açıklamada, Güvenlik Bakanı Yoav Gallant ve İçişleri Bakanı Moshe Arbel arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle İsrail'in, Lübnan sınırı boyunca kuzeyde bir savaş çıkması durumunda yerleşimci tahliyelerine hazırlıksız olduğu uyarısında bulundu.

Englman, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya gönderdiği mektupta, anlaşmazlığın altını çizerek, iki bakanlığın acil durumlarda “yerleşimcilerin tahliyesinden kimin sorumlu olduğu” konusunda anlaşamadığını açıkladı.

Englman, İçişleri Bakanlığı'nın, sorumluluğunun hükümet tarafından başlatılan okul tahliyeleri ile sınırlı olduğunu iddia ettiğini ve yerleşimcilerin oteller gibi başka yerlere tahliye edilmesi kararlarının kendi yetki alanı dışında kaldığını ileri sürdüğünü yazdı.

Diğer taraftan, İsrail Güvenlik Bakanlığı’nın ise “yerleşimcilerin durumunu gözetmenin” ve “tahliye planları sunmanın” İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu savunduğu bildirildi.

Bu ayın başlarında Gallant bir mektupla Arbel'i Gazze savaşının Lübnan'a sıçrayabileceği ve 7 Ekim'den sonra kuzeyde yapılan tahliyelerden daha kapsamlı tahliyeler gerektirebileceği konusunda uyarmıştı.

Englman, "İçişleri Bakanlığı, gerekli olması halinde böyle bir tahliye için bir plan geliştirilmesine karşı çıktı, çünkü bakanlık, tahliye okullara yapılmadığı sürece konunun kendi sorumluluğunda olmadığını iddia ediyor" dedi.

Gallant'a verdiği yanıtta Arbel, Bakanlığının "nüfusun proaktif bir şekilde tahliyesinden sorumlu olmadığını" belirtti ve önerilen planı uygulanamaz bularak uygulanmasına karşı çıktı.

Englman Netanyahu'ya, bakanların görüşmesinde “acil durumlarda yerleşimcilerin tahliyesi konusunun çözüme kavuşturulamadığının” altını çizdiklerini ifade etti.

Englman, "bu konu özellikle savaşın başından bu yana kuzey ve güneyde gerçekleştirdiğim turlarda ve tahliye edilenler ile yerel ve bölgesel makamların başkanlarıyla yaptığım görüşmelerde vurgulandı" dedi.

Örneğin Englman, “Kiryat Şmona'daki yerleşimcilerin şu anda yaklaşık 300 yere dağılmış durumda olduğunu” ve “bu durumun belediyenin iletişim kurmasını zorlaştırdığını” belirtti.

Englman, “yerleşimcilerin tahliye edildiği birçok bölgenin yetkililerinin de yeterli eğitim, refah, sağlık ve istihdam hizmetleri sağlamakta zorlandığını” sözlerine ekledi.

Englman sözlerinin devamında, "uygun tahliye organizasyonunun eksikliğinden kaynaklanabilecek ciddi sonuçlar" konusunda da uyarıda bulundu.

Englman, Netanyahu'yu “iki bakan arasındaki anlaşmazlığı çözmek için müdahale etmeye” ve İsrail'in “tahliye edilenlere gerekli hizmetleri sağlamak için etkili bir plana sahip olmasını sağlamak için hızlı bir çözüm getirmeye” çağırdı.