ABD, İsrail ve Ukrayna, Patriot tedarikini görüşüyor

img
ABD, İsrail ve Ukrayna, Patriot tedarikini görüşüyor YDH

Financial Times gazetesi, ABD, İsrail ve Ukrayna'nın Kiev'e sekiz adede kadar Patriot hava savunma sistemi teslimatı için görüşmeler yürüttüğünü bildirdi.




YDH - Financial Times'ın (FT) kaynaklarından aktardığına göre ABD, İsrail ve Ukrayna, Kiev'e sekiz adede kadar Patriot hava savunma sistemi teslimatı için görüşmeler yürütüyor.

Nisan ayında İsrail, 30 yıldan daha eski olan sekiz Patriot bataryasını hizmet dışı bırakmaya başlayacağını ve bunları daha gelişmiş sistemlerle değiştireceğini duyurmuştu.

Gazeteye göre İsrail, füzeleri ABD üzerinden Ukrayna'ya transfer etmeyi planlıyor. Ukrayna şu anda en az dört Patriot sistemine sahip.

Kaynaklar, anlaşmanın tartışma aşamasında olduğunu ve somut bir karar alınmadığını söyledi.

İsrail'in Ukrayna'ya yardım konusunda stratejik müzakerelere katılmasının Rusya ile 'ortaklık' ilişkilerinde bir değişim anlamına gelebileceği düşünülüyor.

Nisan ayında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak ülkelerinin mevcut hava savunma sistemlerinin bir envanterini çıkardıklarını ve bunların bir kısmını Ukrayna'ya devretmeye karar verdiklerini açıklamıştı.

Genel Sekreter, sistemlerin tam sayısını vermemişti. Mayıs ayında Almanya, 12 ülkenin Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesine katılmaya hazır olduğunu söylemiş ve Hollanda'nın da bu ülkeler arasında adı geçmişti.

ABD hükümeti, Patriot sistemlerine yönelik açık siparişleri askıya almayı ve müşteri ülkelere yönelik sistemleri Ukrayna'ya yönlendirmeyi planlıyor. FT'ye göre bu ülkeler arasında Romanya, Almanya, Polonya ve İspanya da bulunuyor.