İsrail savaş kabinesinde tartışma çıktı

img
İsrail savaş kabinesinde tartışma çıktı YDH

Bezalel Smotrich ve Herzi Halevi, İsrail Savaş Kabinesi toplantısı sırasında yüksek sesle karşılıklı suçlamalarda bulundular.




YDH- İsrail medyasına göre, Diplomatik-Güvenlik Kabinesi'nin Perşembe günkü toplantısında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi arasında sert bir tartışma yaşandı.

Israel Hayom gazetesine göre Smotrich, 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu sırasında işgalin uğradığı başarısızlıktan Halevi'yi sorumlu tuttu. 

Smotrich, "6 Ekim'de uyuyanlar biz değildik" diyerek Halevi'yi ihmalkarlıkla suçlarken, Halevi yüksek sesle ve öfkeyle Smotrich'in sözlerini geri almasını istedi. 

El-Meyadin bunun, iki İsrailli yetkili arasında ilk kez ortaya çıkan bir kavga olmadığını söyledi.

Smotrich Mart ayında İsrail Kanal 12'ye verdiği bir mülakatta Halevi'ye hakaret ederek "Bu İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı bize ülke tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşattı" demişti.

Times of Israel'e göre, aşırı sağcı liderler Savunma Bakanı Yoav Gallant ile çatışırken ve Herzi Halevi'yi 6 Ekim'de "uyumakla" suçlarken sinirler gerildi ve Başbakan Benyamin Netanyahu birkaç kez müdahale etmeye çağrıldı.

Çok sayıda haberde kapalı kapılar ardında yapılan üst düzey toplantıdan sızan ifadelere yer verilirken, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Gallant'ın Lübnan'da diplomatik bir çözüme verdiği desteği reddettiği ve geniş çaplı bir savaş için bastırdığı belirtildi.

Gallant'ın da ayağa kalkarak Netanyahu'ya bakanlarını dizginlemesini söylediği bildirildi.

"Kabinedeki bakanların düzenli olarakİsrail ordusu ve ŞinBet'e saldırmasına izin veremezsiniz" diyen Gallant, bu tür davranışların tehlikeli ve İsrail tarihinde eşi benzeri görülmemiş olduğunu söyledi.

Gallant daha sonra kendisini, savunma bakanının Lübnan Hizbullah'ı ile tırmanan şiddete diplomatik bir çözüm bulunmasına verdiği desteği açıkça reddeden Ben Gvir ile tartışırken buldu.

İsrail aylardır müttefiklerine Hizbullah ile gerilimin tırmanması nedeniyle topyekûn bir savaştan çekincelerini duyuruyordu.