''İsrail Savunma Bakanı, Lübnan'la savaştan kaçınmayı tavsiye etti''

img
''İsrail Savunma Bakanı, Lübnan'la savaştan kaçınmayı tavsiye etti'' YDH

İsrail medyasına göre, Ben-Gvir ve Smotrich dışında kabinedeki herkes artık "savaştan kaçınılabileceğine ve anlaşmaya varılabileceğine" inanıyor.




YDH- El-Meyadin'in, İsrail basınında Cumartesi günü yer alan haberlere dayandırdığı haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant kabine toplantısı sırasında "Lübnan'la gerilimi azaltma" yolunu bulmaya çalıştı ancak Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i ikna edemedi. 

Medya, kabinedeki görüşmeler sırasında Gallant'ın ABD ziyareti sırasında gerçekleşen tartışmaları detaylandırdığını açıkladı.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun "Lübnan'la savaşı düzenlemeler yoluyla önlemek mümkünse, bunun iyi olacağı" konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

İsrail medyası Ben-Gvir'in "ne olursa olsun bir savaş olması gerektiğine inandığını" ve Dermer'in kendisine Lübnan'da bir savaş olsa bile bunun "eninde sonunda düzenlemelerle sona ereceğini" açıkladığını bildirdi.

İsrail Stratejik İşler Bakanı da Lübnan ile savaşı önleyecek düzenlemelerin yapılmasını desteklediğini ifade etti.

İsrail medyasına göre, Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich dışında kabinedeki herkes artık "savaşın eninde sonunda önlenebileceğine ve düzenlemelere ulaşılabileceğine" inanıyor.

Kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri'ne bir ziyaret gerçekleştiren Gallant, özellikle Gazze ve Lübnan'daki ana cephelere odaklanarak, İsrail işgalinin sürdürdüğü savaşlarla ilgili kritik konularda Amerikalı yetkililerle görüşmelerde bulundu.

The New York Times'ın haberine göre Amerikalı yetkililer Gallant'ın daha önce "Hamas ve Hizbullah'ın yok edilmesi" olarak adlandırdığı tutumunda önemli bir değişiklik olduğunu belirttiler.

Başlangıçta, Filistin Direnişi'nin 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Gallant'ın pozisyonu "İsrail'in hem Hamas'ı hem de Hizbullah'ı yok etmeye çalışarak karşılık vermesi gerektiği" yönündeydi.

Ancak Gallant'ın görüşü değişti ve şimdi "yeni bir cephe açmanın istenmeyeceğini" öne sürüyor.

Gazete, ABD'li yetkililerin İsrail hükümetinin "kuzeyde Hizbullah ile daha geniş bir cephe açmanın uzmanlığı" konusunda bölündüğüne inandığını vurguladı.

New York Times ayrıca ABD'li yetkililerin Gazze'deki çatışmaların durdurulmasının "İsrail ve Hizbullah arasındaki sürtüşmeyi yatıştırmak" için en güvenli yol olacağını ifade ettiklerini de belirtti.

İsrail'in Lübnan'a saldırısı bölgesel savaş riski taşıyor

Pentagon'daki bir toplantıda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Gallant'a büyük bir savaş endişeleri artarken diplomasinin en iyi seçenek olduğunu söyledi.

Austin gazetecilere yaptığı açıklamada başka bir savaşın bölgesel hale geleceğini ve "Orta Doğu için korkunç sonuçlar doğuracağını" söyledi ve "daha fazla tırmanmayı önlemenin en iyi yolu diplomasidir" diye ekledi.

Bu hafta başında ABD Genelkurmay Başkanı Hava Kuvvetleri Generali Charles Q. Brown, İsrail'in Lübnan'a geniş çaplı bir saldırıda bulunmasının İran'ın karşılık vermesi riskini doğuracağı ve bölgedeki ABD güçlerini tehlikeye atabilecek daha geniş çaplı bir savaşı tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Brown Botsvana'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Lübnan'da Hizbullah ile daha geniş çaplı bir savaşa karşı "İsrail'in" "kendini savunmasına" Nisan ayında olduğu kadar yardımcı olamayacağını söyledi.

Hizbullah'ın kısa menzilli mühimmatlarının gücüne işaret eden General, bu mühimmatların birçok faktör nedeniyle engellenmesinin daha zor olacağını belirtti.

General, ABD'nin İsrailli liderlerle konuşmaya ve onları bölgedeki savaşı genişletmemeleri konusunda uyarmaya devam edeceğini söyledi.

Brown'ın açıklamaları İsrail'in siyasi ve askeri komuta kademesinin Lübnan'a savaş tehdidinde bulunduğu bir dönemde geldi.

 

 



Makaleler

Güncel