İsrailli general: İsrail ordusu Sisifos kompleksi yaşıyor

img
İsrailli general: İsrail ordusu Sisifos kompleksi yaşıyor YDH

Operasyonlar departmanından eski ordu yetkilileri, İsrail ordusunun başarısızlığını vurguladı; bölgede herhangi bir zaferin söz konusu olmadığını belirttikten sonra ordudaki askeri kararsızlığa eleştiriler getirdi.




YDH- El-Meyadin'e göre, İsrail ordu yetkilileri Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlardan duydukları memnuniyetsizliğin altını çizdi.

Yetkililer, Filistin Direniş Hareketi Hamas'ın yeniden güç kazanabileceğini vurguladı. 

Emekli bir tümgeneral olan Giora Eiland, İsrail'in Kanal 13 televizyonuna verdiği demeçte şöyle dedi: 

"Tüm bu operasyonlarda sinir bozucu bir şeyler var. Bu, bir kayayı dağın tepesine iten ve sonra geri yuvarlayan bir Sisifos kompleksi gibi."

İsrail ordusunun operasyonel başarısızlığını, beyhude çabaları temsil eden mitolojik karaktere benzeten general eleştirilerini sürdürdü. 

Eiland, Hamas'ın "yeniden yükselme kabiliyetine" sahip olduğunu vurguladı.

Emekli tümgeneral, İsrail işgal güçlerinin bir mahalleden çekilmesinin ardından "onların (Hamas savaşçılarının) o bölgedeki faaliyetlerine yeniden nasıl başladıklarını" anlattı.

Bir başka emekli komutan, ordunun eski harekat dairesi başkanı Israel Ziv, işgal güçlerinin Gazze'deki tutumunu eleştirerek "büyük bir zafer yok ve hala askeri kararlılık yok" dedi.

Ziv, İsrail Kanal 12'ye verdiği demeçte "İsrail'in" Gazze'de bir çıkmazda olduğunu söyledi.

Aynı zamanda kuzeyde savaşa yol açabilecek büyük bir tırmanış olduğunu da sözlerine ekleyen Ziv, Hizbullah'ın roket ve mermilerinin işgal altındaki topraklar için ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.  

El-Meyadin'in Gazze'deki muhabiri, Gazze Şehri'nin doğusundaki el-Şucaiye mahallesinin, İsrail'in kurgusunun çelişkisini kanıtladığını, Kudüs Tugayları ve el-Kassam Tugayları'nın askerleri pusuya düşürmek için devam eden faaliyetlerini doğruladığını bildirdi.

Cumartesi günü el-Meyadin muhabiri, Filistin Direnişi'nin büyük bir çatışmanın yaşandığı el-Şucaiye mahallesinin ara sokaklarında işgal güçlerini hedef alan ölümcül pusular kurmaya devam ettiğini bildirdi.

Filistin İslami Cihad hareketinin askeri kanadı Kudüs Tugayları, savaşçılarının İsrail işgalinin el-Şucaiye'deki saha operasyonlarının komuta merkezinin yanı sıra İsrail askerlerinin gruplarını ve bölgedeki askeri araçların mevzilerini havan mermileriyle hedef aldığını duyurdu. 

İsrail'in birçok mahalleye yeniden saldırmasının ardından Gazze Şehri'nde oldukça aktif olan Tugaylar, üçüncü gün de işgal güçleriyle doğrudan çatışmaya girerek onları birkaç eksende pusuya düşürdü. 

İsrail güçleri sözcüsü Hamas'ın yok edilemeyeceğini söyledi, Netanyahu yanıt verdi

İsrail ordu sözcülerinden Tuğamiral Daniel Hagari geçtiğimiz günlerde "Hamas'ı yok etme" hedefinin ulaşılamaz olduğunu söyledi.

İşgal güçleri Sözcüsü Daniel Hagari'nin Filistin Direniş Hareketi Hamas'ı yok etme hedefini imkânsız olarak nitelendirmesi Başbakan Benyamin Netanyahu'nun tepkisine yol açtı.

"Hamas bir fikirdir. Yok edilebileceğini düşünenler yanılıyor" diyen Hagari, İsrail Kanal 13'e verdiği demeçte bu çözümü önerenlerin "halkı yanlış yönlendirdiğini" söyledi.

Hagari, İsrail hükümeti tarafından bir alternatif bulunamaması halinde Hamas'ın Gazze'de kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Buna karşılık Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, savaşın hedeflerinden birinin "Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerinin yok edilmesi" olduğu belirtilerek, İsrail işgal güçlerinin bu hedefe "bağlı" olduğu ifade edildi.

İsrail Kanal 12'ye göre Hagari, ordunun Gazze Şeridi'ndeki tüm esirleri askeri operasyonlarla geri alamayacağını doğruladı.

İsrail gazetesi Haaretz'in askeri ilişkiler analisti Amos Harel'in "İsrail'in tam bir zafere yakın olmadığını" savunduğu ve Gazze Şeridi'ndeki çok sayıda esirin geri alınmasının "ancak önemli tavizler gerektiren bir anlaşmayla mümkün olacağını" eklediği sözleri de bu durumu yansıtıyor.



Makaleler

Güncel