İsrailli bakandan vahşi çağrı

img
İsrailli bakandan vahşi çağrı YDH

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Filistinli mahkumların 'kafalarından vurularak' idam edilmesi çağrısında bulundu; İsrail, işkencenin yaygın olduğu hapishanelerinde 10 bin Filistinliyi tutuyor.




YDH- The Cradle, Filistin Bilgi ve Haber Ajansı'nın 30 Haziran tarihli haberini aktardı. 

Habere göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların idam edilmesi çağrısında bulundu.

Ben-Gvir bir video açıklamasında İsrail'in Filistinli mahkumları "kafalarına sıkarak" öldürmesi gerektiğini söyledi.

Mahkumların idam edilmesini öngören yasa tasarısının İsrail Knesset'inde kabul edilmesi çağrısında bulunan Ben-Gvir, yasa kabul edilene kadar mahkumlara hayatta kalmalarını sağlayacak kadar yiyecek verilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Knesset'i Genel Kurulu Mart 2023 başında tasarının ön okumasını onayladı.

Yürürlüğe girmesi için Knesset'te iki kez daha okunması gereken yasa tasarısı, mahkemelerin İsrailli işgalcilere karşı direniş operasyonları yürüten Filistinlilere ölüm cezası vermesini öngörüyor. 

Yasa bu Filistinlileri "ırkçılık saikiyle ve İsrail rejimine zarar verme niyetiyle cinayet suçu işleyenler" olarak tanımlıyor.

Nisan ayında Ben Gvir, İsrail hapishanelerindeki "aşırı kalabalığı" hafifletmek için Filistinli mahkumların öldürülmesini savundu.

İsrail, hem erkeklere hem de kadınlara yönelik işkence ve tecavüzün yaygın olduğu hapishane ve gözaltı kampları ağında binlerce Filistinliyi tutuyor.

Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin tutuklanması ve kaçırılması, İsrail'in Ekim ayında Gazze'ye karşı başlattığı savaştan bu yana hızla arttı.

Filistinli Mahkumlar Derneği bu ayın başlarında Reuters'a yaptığı açıklamada İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'dan 9 bin 170'den fazla Filistinliyi kaçırdığını söyledi. 

İsrail Gazze'den binlerce kişiyi daha "zorla kaybetti" ve Gazze'den kaç Filistinliyi alıkoyduğunu açıklamayı reddetti.

Eski tutuklu Ataa Shbat serbest bırakılmasının ardından "Biz ayrıldık ama geri kalanları çıkarmanız için size çağrıda bulunuyoruz" dedi. 

Birçok tutuklunun ailelerinin onları öldü zannettiğini söyledi.

Shbat, "İnsanlar ölüyor. Tadına bakmadıkça (yaşamadıkça) hayal edemeyeceğiniz işkence. Deneyimlemediğiniz sürece hayal edemeyeceğiniz acılar" dedi.

PPA, savaşın başlamasından bu yana altısı Gazze'den olmak üzere en az 18 Filistinlinin İsrail gözetiminde öldüğünü de sözlerine ekledi.

Bunların arasında İsrail güçlerinin dört ay gözaltında tuttuktan sonra işkence ederek öldürdüğü ortopedi cerrahı Adnan al-Bursh da vardı.

İsrail işkencesiyle ilgili en korkunç anlatılardan bazıları İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezindeki eski tutuklulardan geldi.

New York Times Haziran ayı başında Gazze'den gelen tutukluların çöl kampında sıcak metal çubuklarla tecavüze uğradığını ve elektrikli sandalyelerde şoklandığını bildirdi.

Times'ın haberi, CNN'in İsrailli gardiyanların Filistinli tutukluları o kadar sıkı zincirlediklerini ve kamptaki deneyimsiz doktorların bu kişilerin uzuvlarını kesmek zorunda kaldıklarını ortaya çıkarmasının ardından geldi.

CNN, Sde Teiman'da "havanın çürümeye bırakılmış bakımsız yaraların kokusuyla dolu olduğunu" da ekledi.



Makaleler

Güncel