İsrail medyası: Terhis sayısındaki artış endişe verici

img
İsrail medyası: Terhis sayısındaki artış endişe verici YDH

Terhis olmak isteyen subayların sayısındaki ciddi artışı "sadece ordunun değil, devletin krizi" olarak nitelendiren İsrail medyası bu durumun "endişe verici" olduğunu söyledi.




YDH- El-Meyadin’de yer alan habere göre, İsrail medyası, bu yıl yüzbaşı ve binbaşı rütbesindeki 900 subayın terhis talebinde bulunmasıyla ordu için önemli bir zorluk yaşandığını bildirdi.

Terhis taleplerindeki bu artışın, terhis olmak isteyen subayların sayısındaki artışı yönetmekte zorlanan İsrail ordusundaki bir krize işaret ettiği belirtildi.

Bu durumun aynı zamanda kuzey ve güney cephelerinde önemli kayıplarla boğuşan askeri liderlik için de acil bir sorunu gösterdiği ifade edildi.

İsrail yayın kuruluşu Channel 12, "önceki yıllarda 100 ila 120 subay" ile karşılaştırıldığında "bu yıl yüzbaşı ve binbaşı rütbelerinde 900 subayın ordudan terhis talebinde bulunduğunu" bildirdi.

Haberde terhis talebinde bulunan subaylardaki ciddi artış "sadece ordunun değil devletin krizi" olarak nitelendirildi ve "endişe verici" boyutta olduğu vurgulandı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail güvenlik ve askeri kurumları, İsrail ordusundaki yedek askerler için askerlik hizmetinden muafiyet yaşının uzatılmamasının riskleri konusunda uyarıda bulundu. Bu yaş uzatılmazsa 5 bin yedek asker derhal yasal terhis hakkı kazanacak.

İsrail basınında yer alan habere göre, "Muafiyet yaşının bir yıl daha uzatılmamasının anlamı, 8. Emir kapsamındaki birliklerde görev yapan yaklaşık 5 bin yedek askerin, orduda gönüllü olarak hizmet etmeyi bırakmayı tercih etmeleri halinde derhal terhis edilebilecekleri anlamına geliyor."

Konuyla ilgili olarak İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, ordunun bölgede önemli kayıplar vermesi nedeniyle, disiplin açısından doğurabileceği sonuçlara rağmen bazı İsrailli yedek askerlerin Gazze'deki çatışmalara katılmaktan vazgeçtiğini yazdı.

Güvenlik ve askeri kurumlar ayrıca "muafiyet yaşının uzatılmaması ve düzenli hizmetin 36 aya çıkarılması yönünde bir karar alınmaması halinde İsrail ordusunun mevcut güvenlik ve savaş görevlerini yerine getirmekte zorlanacağı" uyarısında bulundu.

İsrail medyası daha önce ordunun binlerce ek askere duyduğu acil ihtiyaç nedeniyle yeni bir yedek tümen kurma çalışmaları yürüttüğünü bildirmişti.

İsrail Ordu Radyosu'na göre, bu ayın başlarında İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun yaşadığı ciddi kuvvet sıkıntısı nedeniyle ordunun 15 yeni tabura ihtiyaç duyduğu konusunda İsrail hükümetini bilgilendirdi.



Makaleler

Güncel