WSJ: İsrail, uzun vadeli bir çatışmaya sürüklenebilir

img
WSJ: İsrail, uzun vadeli bir çatışmaya sürüklenebilir YDH

İsrail rejiminin, Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamadığını vurgulayan Wall Street Journal gazetesi, Gazze Şeridi'ndeki Filistin direnişinin, yeniden toparlandığını ve silahlandığını belirtti.




YDH- ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Gazze Şeridi'ndeki Filistin direnişinin yeniden örgütlenip, silahlandığını söyledi.

WSJ, çatışmanın uzun vadeli bir yıpratma savaşına dönüşebileceğini belirtti.

Kudüs Tugaylarının Gazze Şeridi çevresindeki Kissufim, Nirim, Sofa ve Havlit yerleşimlerine düzenlediği yoğun füze saldırılarına işaret eden gazete, Gazze'deki direnişin İsrail’e yönelik haftalardır yaptığı en büyük roket saldırılarından birini başlattığını vurguladı.

WSJ, İsrail ordusunun daha önce temizlediğini iddia ettiği Şucaiye mahallesinde direniş savaşçıları ile yeniden yoğun çatışmalara başladığını kaydetti.

Haber şu cümlelerle devam etti: “Bu saldırılar, 9 ay geçmesine rağmen, roket ve havan topu fırlatma kabiliyetini koruyan Gazze'deki savaşçılara karşı saldırılarını sürdürmeye çalışan İsrail'in karşı karşıya olduğu zorluğu artırdı.”

WSJ’ye göre, Şucaiye mahallesine düzenlenen yeni saldırılar, İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Haberde ayrıca, “Şucaiye’deki operasyon, Hamas'ın saflarını yeniden sıkılaştırması ve kontrolü yeniden ele geçirmesi nedeniyle İsrail kuvvetlerinin geri çekildiği bölgeye geri dönmek zorunda kaldığı en son operasyondu” denildi.

İsrail güçleri, Şeridin en büyük hastanesi olan El Şifa Hastanesi'nin yanı sıra Şeridi'n kuzeyindeki Cibaliye de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nde daha önce işgal ettiği ve temizlediğini iddia ettiği birçok bölgeye geri döndü.

Bu arada WSJ’ye göre güvenlik uzmanları, İsrail'in, Hamas'la uzun vadeli bir çatışmaya girme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Uluslararası Kriz Grubu Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Başkanı Joost Hiltermann, bir “bataklık” olarak nitelendirdiği düşük yoğunluklu çatışmanın, uzun bir süre devam edeceğini açıkladı.

Hiltermann şöyle devam etti: “Hamas'ı Gazze'de birden fazla bölgeye itmek için askeri operasyonları kullanabilirsiniz. Ancak sonunda tünel sisteminden veya karadan geri sızacaktır. Her geçen gün yeni üyeler kazanıyor. Ailelerini kaybeden gençler de buna katılacak.”

 



Makaleler

Güncel