İsrailli güvenlik uzmanı: İsrailliler endişelenmeli

img
İsrailli güvenlik uzmanı: İsrailliler endişelenmeli YDH

İsrail ordusu, 7 Ekim'deki büyük güvenlik ve askeri başarısızlıkların devam eden yansımaları nedeniyle hem İsrailliler arasında hem de kendi saflarında derin bir güvensizlik kriziyle karşı karşıya.




YDH- İsrailli ulusal güvenlik uzmanı Kobi Marom Kanal 12'ye verdiği röportajda “Ordunun insan gücü ihtiyacıyla ilgili dolaşan rakamların tüm İsrail halkını endişelendirmesi gerektiğini” söyledi.

Marom, “on yıllık güvenlik sorunlarını” öngörerek ordunun sayısıyla ilgili rakamların “alışılmadık derecede endişe verici olduğunu” belirtti.

Marom, bu büyük sıkıntının nedeninin 7 Ekim 2023'teki başarısızlıktan kaynaklandığını belirterek, "üniforma giyen herkesin temel görevinin İsraillileri korumak olduğunu ve bundaki başarısızlıktan dolayı da bu kimselerin kendilerini suçlu hissettiğini" söyledi.

Knesset bakanlarının İsrail genelkurmay başkanına yönelik “sınırsız saldırılarına” da değinen İsrailli uzman şunları söyledi: "Hiç kimse çok zor bir savaş sırasında ‘kum torbasına’ dönüşen bir kuruma ait olmak istemez. Sadece halkta değil, ordu içinde de bir güven eksikliği görmeye başladım.”

Marom, İran hakkında da şunları söyledi: "Bence İran dokuz ay sonra sahneye bakıyor ve gördüklerinden çok memnun. Amerika'nın zayıflığını ve İsrail'in 7 Ekim'deki başarısızlığını görüyor."

İsrailli ulusal güvenlik uzmanına göre, İran'ın kendine güveni büyük, özellikle de "kuzeydeki çözüm Hamas'ın hayatta kalma koşullarıyla bağlantılı" olduğu için.

Marom verdiği demeçte "İsrail gelecekte İran'ın artan gücü ve özgüveni karşısında onu nasıl caydırabileceğini düşünmelidir" dedi.

"Oteller yerleşimciler için mülteci kamplarıdır"

İşgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki "Margaliot" yerleşim konseyi başkanı da aynı kanala verdiği demeçte şu hususa dikkat çekti: "İsrail savaşa girmek istediğinde kimseye haber vermeyeceği için kuzeydeki savaşın başlangıcını ve sonunu kimse belirleyemez, dolayısıyla bu konu hakkında konuşmak ciddi değil olmayan boş bir konuşmaktır."

"Güney Lübnan'da askeri bir operasyon olmadan kuzeye, Hizbullah'ın hâlâ diğer tarafta olduğu sınır çiti boyunca uzanan kasabalara dönmek çok zor olacak" diyen Konsey başkanı şunu vurguladı: "Bizler mülteciyiz. Oteller kelimenin tam anlamıyla birer mülteci kampı."

 



Makaleler

Güncel