Economist: Hizbullah, İsrail'i tarihinin en büyük füze bombardımanına maruz bırakacak

img
Economist: Hizbullah, İsrail'i tarihinin en büyük füze bombardımanına maruz bırakacak YDH

The Economist dergisi, Hizbullah'la savaşın başlaması halinde Siyonist rejimin tarihteki en büyük sürekli füze bombardımanına maruz kalacağı yönündeki tahminlere işaret etti.




YDH - İngiliz The Economist dergisi, İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı makalesinde "Hizbullah, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatına, Ukrayna'nın 2022'de Rusya'ya karşı yaptığı önceki hazırlıklardan çok daha hazırlıklı," ifadelerine yer verdi.

"İsrail ordusunun iyi kamufle edildiğini düşündüğü mevziler Hizbullah tarafından bulundu ve defalarca vuruldu," diyen yetkili, "İsrail ordusunun kuzeyde ağır kayıplar vermemesinin tek nedeni, güçlerinin gözden uzak kalmasıdır," değerlendirmesini yaptı.

Buna karşılık İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Tamir Hayman da, eğer rejim bir değişim yaratmak istiyorsa 'Hizbullah'ın tamamını yok etmesi gerektiğini ve bunun özellikle şu anda mümkün olmadığını' savundu.

Makalede, 'Hizbullah'ın olası bir savaşa 2006'ya göre çok daha hazırlıklı olduğuna ve aynı zamanda İsrail'in herhangi bir kara harekatına karşı koymaya da hazır olduğuna' dikkat çekildi.

Aynı zamanda makalede, Hizbullah'ın geniş bir yelpazede 'İran'da tasarlanmış kamikaze insansız hava araçları' temin ettiği ve İsrail ordusunun tanksavar füzelerine karşı koyabilecek aktif koruma sistemlerine sahip olmasına rağmen 'İHA'ların, İsrail araçlarının üst kısımlarındaki daha zayıf noktaları hedef aldığı' kaydedildi.

Dergiye göre Hizbullah'ın gücündeki ikinci faktör, 'sürekli' tahkimat yaptıktan sonra kara kuvvetlerini geliştirmesi. Artık İsrail’i 20 kilometre derinlikten vurmayı hedefleyen elit Rıdvan Gücü var. Üçüncü faktör ise direnişin Suriye'de Rusya Hava Kuvvetleri ile birlikte savaşma deneyiminden istifade etmiş olması.

Hizbullah'ın füzeler için doğrudan hedefleri belirlemek için rutin olarak drone kullanması ve saldırılacak hedefleri 'aşırı hassasiyetle' belirlemek için keşif İHA’ları göndermesi nedeniyle Hizbullah'ın ateş gücü de 'daha isabetli' hale geldi.

Bununla beraber dergi, İsrail'in asker sıkıntısına dikkat çekti. Ordu generalleri Hizbullah'ın sınır yerleşimlerini hedef almasını engellemek için bir güvenlik bölgesi oluşturmak amacıyla sınırlı bir kara manevrasından iyimser bir şekilde bahsediyor.

Ancak makalede, İsrail ordusunun 1982'de Lübnan'ı işgal etmek için 7 tümene ihtiyaç duyduğu anımsatıldı.

2006'daki ufak çaplı savaşta dört tümen kullanılmıştı. Şu anda İsrail ordusu Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da ciddi bir baskıyla karşı karşıya ve bu tatbikatlara katılan yedek askerlerden biri, "Bilemiyorum, yeterli sayıda askeri nereden getirecekler?" dedi.

Dergi, Hizbullah'la savaş çıkması halinde rejimin tahminlerinin 'İsrail'in tarihin en büyük sürekli füze bombardımanına maruz kalacağını' gösterdiğini ifade etti.

Hizbullah'ın şu anda çoğu Tel Aviv ve ötesine kesin ulaşabilecek '120 binden fazla füze ve roketi' olduğundan, İsrail’e karşı bir sonraki savaş daha şiddetli olacak.

100'den fazla uzman ve eski İsrailli yetkililer tarafından hazırlanan raporda, Hizbullah'ın art arda üç hafta boyunca günde 2 bin 500 ila 3 bin arasında füze ateşleyebileceği, bu rakamın 2006'daki füze fırlatma hızının 25 katına eşdeğer olduğu uyarısında bulunuldu: "Ve bu da, aralıksız devam eden en büyük füze bombardımanı olacak".

Raporda, Lübnan açıklarındaki Amerikan destroyerlerinin daha büyük füzeleri imha edebilmeleri halinde bile İsrail savunma sistemlerinin pek çok yerde çökeceği ve bunun da ağır kayıplara yol açacağı belirtildi.

Diğer yandan dergi, Hizbullah'ın hava savunmasının geliştiğini, 7 Ekim'den bu yana yediden fazla İsrail insansız hava aracının düşürüldüğünu kaydetti.

İsrailli uzmanlar, kuzeyde hakim olan ve yerleşimcilerin kuzeye dönmesini engelleyen korku duygusunun ortadan kaldırılabileceğinden de şüpheliydi.

Üst düzey bir Mossad yetkilisi, "Gazze'de ordu yoruldu ve yeni bir savaşa hazırlanmak için en az 6 aya ihtiyacı var," ifadesini kullandı.



Makaleler

Güncel