İsrail'in eski başbakanı Gazze'de ateşkes sağlanması ve bir Filistin devletinin kurulması çağrısında bulundu.
YDH- Foreign Policy'den Alexandra Sharp, 12. İsrail başbakanı Ehud Olmert ile bir röportaj yaptı.
Foreign Policy, Aspen Fikir Festivali kapsamında Olmert ile bir araya gelerek Hizbullah'ın askeri kapasitesini, Olmert'in savaş sonrası Gazze önerisini, İsrail'in ABD ve Arap dünyasıyla ilişkilerini ve Netanyahu koalisyonunun çözülmesini konuştu.
Foreign Policy'de yayınlanan röportajda Olmert için şu ifadelere yer verildi:
"Ehud Olmert 2006 yılında İsrail başbakan adayı olarak yaptığı ilk önemli siyasi konuşmasında bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklemişti."
"O tarihten bu yana Olmert, iki devletli bir çözümün savunulmasında ön saflarda yer aldı, İsrail'in 2006 Lübnan Savaşı ve 2008 Gazze Savaşı'nın sona ermesini sağladı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile kalıcı bir barıştan çok kısa süren müzakereler yürüttü."
Hizbullah ile geniş çaplı bir savaşın yakın olduğuna inanıp inanmadığı ve İsrail'in şu anda bu tür bir savaş yürütmesinin ne kadar iyi bir fikir olduğu sorusu Olmert'e yöneltildi.
Olmert cevaben şöyle söyledi:
''İsrail, çok fazla acı çekecek, şimdiye kadar yaşadığımız diğer tüm savaşlarda çektiğimizden daha fazla acı çekecek, sırf ordular açısından değil, sivil merkezler açısından da çünkü Hizbullah, İsrail'in merkezine daha yakın mesafelerden ateş edecek. Hizbullah bu kapasiteye sahip.''
Ehud Olmert, Hizbullah'ın bu seçeneği değerlendirip değerlendirmeyeceğini de tartıştı.
''Hizbullah, savaşı, silahlarının tamamını kullanmaya çalışacağı bir noktaya kadar genişletmek ister mi emin değilim. Ancak bunu bir kez hissettiler mi, dönüşü yoktur. Bütün silahları kullanabileceklerini hissetmeleri, fiilen kullanmalarından daha tehlikeli çünkü bir kere kullandılar mı, bittiniz demektir. Artık tehdit edemezsiniz.'' diye devam etti.
Ehud Olmert, daha sonra Netanyahu hakkında şunları söyledi:
''Netanyahu'nun gerçekten sığ bir insan olduğunu düşünüyorum. Tanıştığımız günden beri onun hakkında böyle düşünüyorum. Fikrimi hiç değiştirmedim.''
Daha sonra, Alexandra Sharp, Olmert'e ''Şu anda Netanyahu'nun yerinde olsaydınız neyi farklı yapardınız?" diye sordu.
Olmert cevap olarak ''Bakın, Netanyahu bir başarısızlıktır. Netanyahu İsrail devletini yok etmeden durmayacaktır. İsrail halkı onun umurunda değil. Onları küçümsüyor çünkü onun büyüklüğünü anlamıyorlar ve onlara sadece kendisinin yol gösterebileceğini ve liderlik edebileceğini anlamıyorlar.'' dedi.
Eski İsrail başbakanı, Siyonist varlığın geleceğine yönelik en büyük tehdidin ne olduğu sorusuna şu cevabı verdi:
''Ulusal önceliklerimizin ne olması gerektiği konusunda İsrail toplumu içindeki dayanışmanın zayıflaması, İsrail'in geleceğine yönelik en büyük tehdittir. Gazze'deki savaşı sona erdirmek gerekiyor, Filistinlilerle ve kuzeyde Hizbullah'la devam eden savaşlar veya savaş tehditleri veya düşmanlıklar için siyasi çözümlere doğru ilerlemeli ve geleneksel olarak düşmanımız olan ancak ortaklarımız olabilecek Arap ülkelerinden oluşan çok önemli bir bloğun parçası olmak için ilerlemeliyiz.''
Ehud Olmert her zaman bir alternatifin olduğunu söyledikten sonra rejimi uyardı.
''İsrail ve Lübnan hükümeti arasında, İsrail ve Lübnan arasındaki sınıra ilişkin çözüm bekleyen anlaşmazlıklar konusunda, Hizbullah'ın sınır hattından çekilmesi karşılığında kuzeydeki toprak konularında bazı uyarlamalar yapılmasını öngören bir anlaşma yapılmalı.'' dedi.
Olmert, ''Ben Litani Nehri hattına kadar olan kısmı tercih ederim. Biz 2006'da bunu yaptık. Bence bunun konsepti, Hizbullah'a, kendi bakış açılarından, savaşa katılmalarının bir sonucu olarak çok önemli, somut bir başarı olarak gösterilebilecek bir başarı görüntüsü sağlamaktır. İsrail tarafı için bu büyük bir zafer görüntüsü olmayacak ama kuzeyde yaşayanların evlerine geri dönmeleri için gerekli koşulları sağlayacak ki bu da İsrail için çok önemli bir çıkar. Netanyahu'nun büyük bir başarı görüntüsüne ihtiyacı var. Mucizevi bir şekilde onu hayatta tutacak bir şeye ihtiyacı var.'' diye ekledi.
Eski İsrail başbakanı, Foreign Policy'de yayınlanan röportajında, Netanyahu'nun, İsrail ile Amerika arasındaki ilişkileri bozmaya kararlı olduğunu çünkü bunun bir şekilde kendi siyasi tabanı nezdindeki konumunu güçlendireceğine inandığını söylediği Haaretz'de yayınlanan makalesini hatırlattı.