Amerikan medyası: Hizbullah bölgedeki en güçlü devlet dışı aktör

img
Amerikan medyası: Hizbullah bölgedeki en güçlü devlet dışı aktör YDH

Amerikan haber kanalı MSNBC, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı savaş başlatması halinde yaşanacak savaşa dair senaryoları ele aldı.




YDH - MSNBC kanalı, Siyonist rejimin Lübnan'da Hizbullah'a karşı bir savaş başlatması halinde tanık olacağı 'felaket' senaryosunu ele aldı.

Kanal, Hizbullah'ın sadece Orta Doğu'daki en güçlü devlet dışı aktör değil, aynı zamanda bölgedeki çoğu ordudan daha etkili bir şekilde savaşan bir rakiple yüzleşmek zorunda kalacağını belirtti.

Kanalın makalesine göre 2024 yılındaki Hizbullah, 2006 yılındaki Hizbullah'tan daha büyük, daha iyi silahlanmış, daha deneyimli ve siyasi olarak daha güçlü.

Aynı zamanda makalede, Hizbullah'ın mevcut haliyle 'çeşitli menzillerde 200 bin roket ve füzeye sahip bir orduyu andırdığı' vurgulandı.

Savaş senaryoları

Savaş durumunda, direnişin füzelerinin İsrail'in herhangi bir bölgesini, özellikle de hayati önem taşıyan sivil altyapısını, havaalanlarını, limanlarını, elektrik şebekelerini ve elektrik santrallerini hedef alabileceği aktarıldı.

Milyonlarca İsrailli yerleşimci, Tel Aviv'den Hayfa'ya kadar işgal altındaki toprakların, Demir Kubbe'nin tam olarak engelleyemediği füze ve roket bombardımanına maruz kalacağı yoğun bombardıman nedeniyle sığınaklara taşınacak. 

Makalede, İsrail kara kuvvetlerinin Suriye'de yıllarca bulunduktan sonra askeri taktik, operasyon ve prosedürleri öğrendikten sonra Hizbullah'a karşı mücadeleye katılacağı ifade edildi.

Dahası, direnişe karşı geniş çaplı savaş nedeniyle Siyonist rejimin kuzeye dönme hedefine ulaşmasını beklemek mümkün olmayacak, zira bu sınırdaki İsrail yerleşimlerinde maddi ve insani kayıplara ve zararlara yol açacak.

Kuzeydeki durum da daha da kötüleşecek ve yerleşimciler güvenlik için yerleşim yerlerini terk ettikçe ekonomi daha da dibe vuracak.

Makalede daha sonra rejimin Hizbullah'a karşı geniş çaplı bir savaş başlatmadan önce daha derin düşünmesi gerektiği, çünkü bunun İran'ın ve Suriye, Irak ve Yemen'deki direniş ekseni bileşenlerinin müdahalesini beraberinde getireceği belirtildi. 

'ABD bağışık değil'

Kanal, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgedeki Amerikan kuvvetlerine ilişkin olarak, savaş durumunda bu güçlerin dokunulmaz olmayacağını ve bunun tekrar tekrar gözlemlenen bir durum olduğunu vurguladı.

Her iki ülkedeki Amerikan askeri üsleri direniş için askeri hedef teşkil ediyor ve İsrail ile ABD'nin bölgedeki politikalarını kınayan bir mesaj olarak saldırıya uğrayacak. 

Makalede, "Amerikalı yetkililer, İsrail ve Hizbullah arasındaki herhangi bir savaşta Amerikalıların sonuçlardan muaf olmayacağını anlamalı," denildi.

"ABD, İsrail'in politikasını kontrol edemeyebilir ama onun tuzağına da düşmemeli," denilen makalede, Washington'un bunun yerine İsrailli yetkililere Lübnan'daki savaşı desteklemediğini ve bir savaş başlatmaya karar vermeleri halinde onları kurtarmaya gelmeyeceğini açıkça ifade etmesi gerektiği belirtildi.

Biden'ın tehlikeli yaklaşımı

Bu bağlamda kanal, Biden yönetiminin İsrail'in kuzey cephesindeki savaşına yönelik tehlikeli bir yaklaşım benimsediğini, zira şu anda "İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın çirkinliğini teyit etmek için her fırsatı değerlendirmeye çalıştığını ve İsrail ne yapmaya karar verirse versin otomatik desteğini teyit ettiğini kaydetti.

Makalede, 'Başkan Biden'ın İsrail'le gerçekçi bir şekilde ilgilenmeye başlaması gerektiğine', zira politikasının 'Netanyahu'nun cesaretini kırmak yerine onu cesaretlendireceğine, bunun da tehlikeli bir yaklaşım olduğuna' dikkat çekildi.



Makaleler

Güncel