“İsrail'in caydırıcılığı Hizbullah tarafından tamamen kırıldı”

img
“İsrail'in caydırıcılığı Hizbullah tarafından tamamen kırıldı” YDH

Margaliot yerleşim konseyi başkanı kuzeyde Hizbullah'la yaşananların "İsrail'in caydırıcılığının tamamen kırıldığı bir savaş" olduğunu vurgularken, Haaretz Gazze Şeridi'nde varılan ateşkes anlaşmasının kuzeyi de kapsaması gerektiğini kaydetti.




YDH- Kuzeydeki Margaliot yerleşim konseyi başkanı Eitan Davidi, İsrail'in caydırıcılığının son dokuz ayda Hizbullah tarafından tamamen yok edildiğini söyledi.

Davidi kuzeyde yaşananların bir "çatışma değil, savaş" olduğunu vurgulayarak "bölgeden tahliye edilen 80 bin yerleşimcinin bunu hissettiğini" belirtti.

İsrail medyası ise kuzeyden tahliye edilenlerin sayısının 250 binden fazla olduğunu söylüyor.

"İsrail'in geri kalanı kuzeyde olup bitenleri umursamıyor" diyen Davidi, İsrail'in Lübnan'la geniş çaplı bir savaşa girip girmeme konusundaki kararsızlığına işaret etti.

Margaliot konseyi başkanı ayrıca, Hizbullah'ın Güney Lübnan cephesindeki ateşkesle ilgili olarak defalarca dile getirdiği tutumunun "güneyde (Gazze Şeridi) sükunetin kuzeyde de sükunete yol açacağı" yönünde olduğunu belirtti.

Aynı bağlamda İsrail gazetesi Haaretz de "Nasrallah'ı ateşkesi durdurmaya ikna etmenin tek yolunun Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması olduğunu" vurguladı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşı durduracak bir anlaşmaya varılmasıyla ilgili olarak gazete, Hamas'ın mayıs ayı sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan İsrail önerisine verdiği son yanıtın "Başbakan Benyamin Netanyahu ile güvenlik ve askeri kurumların tüm yöneticileri arasında net bir anlaşmazlığa yol açtığını" bildirdi.

Haaretz’e göre, "Esirler konusuyla ilgilenen yetkili kişiler ve Güvenlik Bakanı Yoav Galant, müzakerelerde bir ilerleme kaydedilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyor."

Öte yandan, sızıntılar ve açıklamalar Netanyahu'nun "onların görüşünü paylaşmadığını" gösteriyor. Haaretz'e göre, İsrail başbakanı “yüksek maliyetli bir anlaşmaya varmak yerine siyasi bekası lehine karar veriyor.”

Gazete bu bağlamda Netanyahu'nun "aşırı sağcı partilerle kurduğu koalisyonun dağılmasından ve bunun da kendisini erken seçime zorlamasından korktuğunu" vurguladı.

Gazetenin haberine göre, güvenlik ve askeri kurumlardaki yetkililer, Hizbullah liderlerine suikast düzenlenmesinin sükunetin yeniden tesis edilmesine yol açmayacağını belirterek sonucun "başka esirlerin hayatına, Gazze Şeridi'nde çatışmaların devam etmesine” yol açacağına inanıyorlar.

Ayrıca söz konusu kişiler, muhtemelen Hizbullah'la daha fazla gerginliğe mal olacak kaçırılmış bir fırsattan da bahsediyorlar.



Makaleler

Güncel