Jarusalem Post: Biden, İsrail'in güvenliğini destekliyor

img
Jarusalem Post: Biden, İsrail'in güvenliğini destekliyor YDH

İsrail'in “güvenliğine” olan desteğini teyit eden ABD Başkanı Biden’ın, İsrail ile Hizbullah arasında “diplomatik bir çözüm” üzerinde durduğu bildirildi.




YDH- Jarusalem Post gazetesinin bildirdiğine göre, üst düzey bir hükümet yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın perşembe günü erken saatlerde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hizbullah da dahil olmak üzere “İran destekli güçlerden gelen tüm tehditlere karşı İsrail'in güvenliğini desteklediğini teyit ettiğini” söyledi.

ABD’li yetkiliye göre, iki lider Kuzey'de “İsrailli ve Lübnanlı ailelerin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak düzenlemeleri” ele aldı.

"Bu, ABD ve İsrail'in ortak önceliğidir" diyen söz konusu yetkili,  "Bu, bizim üzerinde odaklandığımız ve Başkan'ın da doğrudan müdahil olduğu bir konu." diye ekledi.

Biden'ın “Hizbullah ile diplomatik bir çözüm bulmak istediğini” ve bunu perşembe günü yaptığı telefon görüşmesinde bir kez daha teyit ettiğini belirten yetkili, “İsrail'in de diplomatik bir düzenleme istediğini” sözlerine ekledi.

Yetkili, "Sivillere evlerine dönmeleri için güvenlik ve güvence sağlayan ve ardından güvende olacaklarına inandığımız bir anlaşma istiyoruz ve bunun için aylardır çalışıyoruz" dedi.

“ABD Gazze'de ateşkes için bastırıyor”

ABD’li yetkili, yönetimin, Hizbullah'ın yaptıklarının Gazze ile ilgili olduğu düşüncesini "temelden" reddettiğini söyledi. Jarusalem Post’a göre, ancak Gazze'de ateşkesin sağlanması Kuzey'de gerilimin azaltılması için bir fırsat yaratacak.

Söz konusu yetkili sözlerine şöyle devam etti: "Lübnan ve İsrail arasındaki ilk anlaşma olan Deniz Sınırı anlaşmasını yaptığımız gibi, bunu da teknik olarak hâlâ savaş halinde olan iki ülke arasında bizim kolaylaştırıcılığımız ve arabuluculuğumuzla müzakere edeceğiz."

Yetkili, ABD'nin Lübnanlılar ve İsrailliler aracılığıyla bu konuyu "çözmeye çalıştığını" ancak “Hizbullah'ın da düzenlemeleri kabul etmesi gerektiğini” belirtti.

Üst düzey hükümet yetkilisi sözlerinin sonunda şunları söyledi: "Ailelerin evlerine dönmelerine imkân sağlayacak, diplomatik yollardan müzakere edilmiş bir düzenleme bulmaya çalışacağız. Eğer bulamazsak, İsrail bu saldırılara karşı kendini savunmaya devam edecektir. Ve daha önce de söylediğimiz gibi, İsrail'in yanında duracağız ve bu konuda hiçbir şüphe yok."



Makaleler

Güncel