Pizişkiyan: Önümüzde zorlu bir sınav var

img
Pizişkiyan: Önümüzde zorlu bir sınav var YDH

İran medyası Ayetullah Hamanei'nin Cumartesi günü Pizişkiyan'ı kabul ettiğini ve cumhurbaşkanlığı ikinci turunda kazandığı zafer dolayısıyla kendisini kutladığını bildirdi.




YDH- İran'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan cumartesi günü yaptığı açıklamada, hiçbir sahte vaatte bulunmadığını ve gerçekleştiremeyeceği hiçbir şeyin sözünü vermediğini vurgulayarak, ülkeyi refaha kavuşturmak ve verdiği sözleri yerine getirmek için göreve geldiğini söyledi.

İran Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin Eslami daha önce Pizişkiyan'ın kullanılan yaklaşık 30 milyon oydan 16 milyondan fazlasını, rakibi Said Celili'nin ise 13 milyondan fazlasını aldığını açıklamıştı.

İran halkına hitaben yaptığı konuşmada Pizişkiyan, seçmenlerin oylarının kendisine emanet olduğunu belirterek "İran halkına hizmetkâr olmak" için göreve geldiğinin altını çizdi.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı, İran'da göreve gelecek hükümetin tehlikeli koşullar altında görev yapacağını kabul ederek, "Önümüzde zorlu bir sınav var çünkü üstesinden gelmemiz gereken pek çok zorluk ve kriz var" dedi.

Yeni bir sayfa açmanın ve İran'ın iyiliği için birleşmenin gerekliliğini vurgulayan Pizişkiyan, meclisin engelleri aşmak için gelecek hükümetle uyum içinde olmasını umduğunu ifade etti.

Pizişkiyan, İran halkının başarılar elde etme, zorlukların üstesinden gelme ve engelleri aşma yeteneğini kanıtladığına dikkat çekti.

Pizişkiyan, "Devrim ve İslam Cumhuriyeti lideri Seyyid Ali Hamanei'nin rehberliğinde sorunları teker teker çözmeye çalışacağız" dedi.

Ayrıca, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı ilk şeyin Seyyid Hamanei'ye teşekkür etmek olduğunu açıklayan Pizişkiyan, "Çünkü bu liderin bilgeliği olmasaydı, bu kadar ileri gidemezdik." ifadesini kullandı.

“Bu zor koşullarda” çalışmak için İran halkının ve bilge liderliğin desteğine ihtiyaç duyduğunun altını çizen Pizişkiyan, “İslam Devrimi'nin merhum lideri İmam Humeyni'ye şehitlerin yolunu sürdürme sözü” verdi.

Pizişkiyan bu açıklamaları Cumartesi günü İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu İmam Humeyni'nin anıt mezarında, seçimi kazanmasının ardından yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında yaptı.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı, çabalarını ülkede diyalog, yakınlaşma ve ulusal uzlaşmayı teşvik etmeye ve tüm ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi alanlarda devam eden iç meselelere kulak vermeye odaklayacağını söyledi.

Pizişkiyan daha önce yaptığı ilk konuşmada da "herkese dostluk elini uzatma" sözü vermişti.

Pizişkiyan İran’ın ulusal televizyonunda halka şöyle seslenmişti: "Herkese dostluk elimizi uzatacağız; hepimiz bu ülkenin insanlarıyız; herkesi ülkenin ilerlemesi için kullanmalıyız."

Ayetullah Seyyid Hamanei Pizişkiyan ve Celili'yi kabul etti

İran medyası Seyyid Hamanei'nin Cumartesi günü Pizişkiyan'ı kabul ettiğini ve cumhurbaşkanlığı ikinci turunda kazandığı zafer dolayısıyla kendisini tebrik ettiğini bildirdi.

Seyyid Hamanei ayrıca ikinci tura katılımın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Pizişkiyan'ın halkın potansiyelini ve ülkenin geniş imkanlarını ulusun ilerlemesi ve refahı için kullanacağı umudunu dile getirdi.

Medya, İslam Cumhuriyeti liderinin seçilmiş cumhurbaşkanına tavsiyelerde bulunduğunu, onun için dua ettiğini ve başarı dilediğini belirtti.

Seyyid Hamanei ayrıca, ikinci turda Pizişkiyan'ın karşısına çıkan İran'ın eski nükleer başmüzakerecisi Said Celili'yi de kabul etti.

Celili, rakibi Mesud Pizişkiyan'ı ülkedeki cumhurbaşkanlığı ikinci turunda kazandığı zafer dolayısıyla tebrik etmişti.

Verdiği mesajda “şeffaf seçimlerin İran İslam Cumhuriyeti'nin demokratik niteliğini bir kez daha ortaya koyduğunu” belirten Celili "Şimdi ülkedeki herkesin seçilmiş başkan Pizişkiyan'a ülkenin uluslararası sahnedeki statüsünü yükseltmesi için yardımcı olma zamanıdır" dedi.

Seyyid Hasan Nasrullah, Pizişkiyan'ı tebrik etti

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Cumartesi günü İran'da yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mesud Pizişkiyan'ı tebrik etti.

Hizbullah adına gönderdiği kutlama mesajında Seyyid Nasrullah, Pizişkiyan'ın "fedakâr ve sadık" İran halkının isteklerini gerçekleştirmesini umduğunu söyleyerek, yeni cumhurbaşkanına görevinde başarılı bir dönem diledi.

Nasrullah, "uzun yıllardır Siyonist işgal güçleri ve Amerikan hegemonyası projesiyle açık bir çatışma içinde olan" Hizbullah ve bölgedeki tüm Direniş hareketlerinin İran İslam Cumhuriyeti'ni “destek ekseni” olarak gördüklerini açıkladı.

Seyyid Nasrullah'a bu durumum, “Seyyid Ruhullah Humeyni'nin ve daha sonra Seyyid Ali Hamanei'nin ve onun rehberliğinde birbirini izleyen hükümetlerin önderliğinde İslam Devrimi'nin zaferinden bu yana böyle” devam ettiğini belirtti.

Hasan Nasrullah mesajında şu ifadelere yer verdi: "İran İslam Cumhuriyeti'ni her zaman direniş hareketleri ve mazlumlar için güçlü, istikrarlı ve daimi bir destekçi olarak görüyoruz."

Lübnanlı Direniş lideri, direniş hareketlerinin "odak noktası güçlü ve kudretli İran olan nihai zafere ulaşana kadar" aynı yolda ilerlemeye devam edeceğini söyledi.