Eski İsrail başbakanı, hükümetin stratejik planlama ya da hazırlık yapmadan ve savaşı sona erdirmek için ulaşılması gereken hedefleri anlamadan hareket ettiğini söyledi.
YDH- İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yerleşimlerin boşaltılması kararının "histerik" olduğunu ve hükümetin panik ve soğukkanlılığını kaybetmesinden kaynaklandığını belirtti.
El-Meyadin’e göre, Lübnan sınırı boyunca uzanan işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yerleşimcilerin, Hizbullah'ın Gazze'ye destek amacıyla İsrail askeri mevzilerine karşı düzenlediği ve on binlerce İsrailliyi yerleşim yerlerinden eden yoğun operasyonlar karşısında “sabırlarının tükendiği” bildiriliyor.
İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert İsrail Kanal 12'ye verdiği bir mülakatta, İsrail hükümetinin “ne yapacağını bilemez ve karar alamaz durumda” olduğunun altını çizdi.
Olmert, hükümetin “stratejik planlama ya da hazırlık yapmadan ve savaşı sona erdirmek için ulaşılması gereken hedefleri anlamadan hareket ettiğini” de sözlerine ekledi.
Gazze cephesine de değinen Olmert, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Filistin direnişinin elindeki esirleri geri almak ya da bir anlaşmaya varmak istemediğini belirterek, Hamas'a karşı yürütülen ve hareketin dokuz ay sonra yara almadan çıkabildiği bir savaşın artık durdurulması gerektiğini vurguladı.
İsrail'in eski başbakanı, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşma yapacağı 25 Temmuz'dan önce bir anlaşmaya varılamayacağını, Gazze'de ateşkes ve esir takası için müzakerelerin devam edeceğini söyledi.
Netanyahu'nun anlaşmanın bozulmasının, kaçınmak istediği siyasi bedelleri ödemeden bu savaşı sürdürmesine izin vereceğine inandığını söyleyen Olmert, bunun hiçbir koşulda kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Benzer bir şekilde, Knesset üyesi ve yedek Albay Sharon Nir de "İsrail'in sadece kuzeyi kaybetmekle kalmadığını, kuzeyde yaşayanların da İsrail hükümetine olan güvenlerini kaybettiklerini" belirtti.
Sharon Nir, İsrail'in “durumu değiştirmesi gerektiğini çünkü bunun stratejik bir başarısızlık olduğunu" vurguladı.
Eski Mossad yetkilisi Eshel Armony ise İsrail'in Gazze savaşına ve Hizbullah'la olası savaşa atıfta bulunarak "çok cepheli bir savaşla" yüzleşebileceğine dair şüphelerini dile getirdi.
Armony, “bedeli ağı olacağından” İsrail’in bu senaryodan kaçınmak için “diplomatik çözümleri sonuna kadar kullanması gerektiğinin” altını çizdi.
“Askeri bir çözüm” arayışında olan İsrail'in “karşılık vermek yerine inisiyatif alan bir konumda olması gerekir” diyen Armony, en azından Lübnan'da böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Eski Mossad yetkilisi, Hizbullah'ın elit ‘Rıdvan’ güçleri tanksavar roketleri fırlatamayacakları bir mesafeye geri püskürtülmedikçe, İsraillilerin, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yerleşimlerine geri dönecekleri bir durum görmediğini söyledi.