İsrailli general: Anlaşmayı geciktirmek felaket olur

img
İsrailli general: Anlaşmayı geciktirmek felaket olur YDH

İsrailli emekli Tümgeneral İzak Brik, Netanyahu'nun esir takası anlaşmasını geciktirmesinin ağır kayıplar ve yıkımla sonuçlanacak bölgesel bir savaşı beraberinde getireceğini belirtti.




YDH - İsrailli emekli tümgeneral İzak Brik, Haaretz gazetesinde kaleme aldığı köşe yazısında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya esir takası ve ateşkes teşebbüslerine engel olmaması yönünde çağrı yaptı.

Brik, yazısında "Önümüzde kritik günler var. Netanyahu Hamas'la anlaşmayı yine geciktirirse esirleri sonsuza kadar kaybedecek ve ağır kayıplar ve yıkımla sonuçlanacak bölgesel bir savaşın eşiğine geleceğiz. Bu, radyoaktif serpintisi olmayan bir nükleer bombanın düşmesi gibi olacaktır," dedi.

Gazze'deki amaçsız baskınların bedelinin kanla ödendiğini kaydeden Brik, "İsrail ordusu, binaları yıkmayı başardı ama tünel kentinde hayatta kalan ve ölenlerin yerine geçen gençlerle savaş öncesi saflarına geri dönen Hamas'ı durduramadı," değerlendirmesini yaptı.

Siyonist rejimin savaş hedeflerinden birine bile ulaşmayı başaramadığını, zira son 20 yılda altı tümenini kestikten sonra ele geçirdiği toprakları yeniden işgal edecek insan gücüne sahip olmadığını vurgulayan Brik, şöyle devam etti:

"Bu koşullar altında İsrail Hamas'ı yenemez ve kaybettiğimizi kabul etmenin zamanı gelmiştir. Çatışmaya devam etmek zafer getirmeyecektir. Aksine, İsrail'in yenilgisi daha acı verici olacaktır."

Emekli tümgeneral, "Buna rağmen İsrail'in hayalperest siyasi liderliği, İsrail'in ABD'nin yardımına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde, Donald Trump ile yaptığı felaket münazaranın ardından ABD Başkanı Joe Biden'ı kışkırtıyor," dedi.

Rejim liderlerinin Lübnan'a yapılacak bir saldırının nasıl bir felaket getireceğini anlamadıklarına işaret eden Brik, işgal ordusunun Hamas'ı yenecek güce sahip olmadığı yerde 150 bin roket, füze ve insansız hava aracıyla silahlanmış olan Hizbullah'ı da kesinlikle yenemeyceğini vurguladı.

Brik, "Gazze'de devam eden çatışmalar, yani kuzeyde devam eden çatışmalar herhangi bir çözüm sunmuyor. Aksine İsrail ordusuna, ekonomiye, ülkenin uluslararası konumuna ve ulusal direncine giderek artan bir maliyet getiriyor. Bu, er ya da geç, ülkeyi yok edecek bölgesel bir savaşa da yol açabilir," uyarısını yaptı.

Emekli tümgeneral, şu değerlendirmelerde bulundu: "Tüm bunlar macera peşinde koşan üç silahşör Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile onların hükümet ve ordu içindeki yandaşları yüzünden yaşanıyor ve bu isimler için savaş, görevde kalmalarının tek garantisi. Onların çarpık düşünceleri esirleri ölüme terk etmek ve askerlerimizi boş yere ölüme göndermek anlamına geliyor. Bu bir suçtan daha azı değil."

Bununla beraber Gazze'deki savaşı derhal sona erdirme çağrısı yapan Brik, "Bu Hizbullah'ı saldırılarına son vermeye zorlayacak ve esirlerin bir anlaşmayla serbest bırakılmasını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda ordunun yeniden yapılanmasını ve bölgesel bir çatışmaya hazırlanmasını sağlayacaktır. Ordu hazır olduğunda her türlü zorluğun üstesinden gelebilecektir," diye ekledi.