İran’ın nükleer güç olmasının yankıları

img
İran’ın nükleer güç olmasının yankıları YDH

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İran’ın kendi mühendislik imkânlarıyla dünyada nükleer dönüşümü teknolojisine sahip olan sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olmayı başardığını açıklaması dünyada farklı tepkilere yol açtı.




YDH- Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İran’ın kendi mühendislik imkânlarıyla dünyada nükleer dönüşümü teknolojisine sahip olan sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olmayı başardığını açıklaması dünyada farklı tepkilere yol açtı.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, İran’ın nükleer yakıt dönüşümünü gerçekleştirdiği yönündeki haberlerin bu ülkenin uluslar arası iradeye karşı çıktığının bir göstergesi olduğunu iddia ederek, “İran rejimi, açıkça uluslar arası topluma meydan okumaktadır” dedi.

 Rusya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak İran’ın uranyum zenginleştirmeyi kendi imkânlarıyla başardığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi ve bunun hatalı bir tutum olduğunu ifade etti. Rus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İran’ın tüm uranyum zenginleştirme ve nükleer araştırma faaliyetlerini derhal durdurması gerektiği belirtildi.

 İngiliz Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamasında Birleşmiş Milletlerin İran’dan nükleer faaliyetlerini durdurmasını istediği böylesi bir dönemde Tahran’ın bu şekilde bir adım atmasını “faydasız” diye niteledi. Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baradeî’nin İran’a gideceğini ve Güvenlik Konseyi’ne rapor hazırlayacağını belirten İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “İran buna uymazsa, Güvenlik Konseyi de bu meseleyi tekrar gözden geçirecektir” dedi.

 Alman Şansolyesi sözcüsü de yaptığı açıklamada Berlin’in bu durumu kaygıyla izlediğini belirterek İran’ın bu adımıyla inzivaya itileceğini iddia etti.

 Fransız hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada da İran’ın yanlış yönde bir adım attığı belirtildi ve “İran’dan yükümlülüklerini yerine getirerek tüm nükleer faaliyetlerini durdurmasını istiyoruz” dendi.

 İsrail genelkurmayından yapılan açıklamada ise “İran uranyum zenginleştirerek nükleer kapasitesini arttırma yönünde bir adım daha atmıştır; ama Tahran’ın bu konuda ilerlemesi gereken uzun bir yolu var” dendi. İsrail Genelkurmay Başkanı Batı’nın İran’ın bu süreci tamamlamasına izin vermemesi gerektiğini belirtti.

 Türkiye de İran'ın uranyum zenginleştirmesinin ve nükleer yakıt dönüşümü teknolojisine erişmesinin, uluslararası toplumda Tahran yönetimine yönelik güven bunalımının giderilmesine yardımcı olmayacağını bildirdi.

 Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, Meşhed kentinde, nükleer programları kapsamında araştırma-geliştirme amacıyla uranyum zenginleştirmeyi başardıklarını, nükleer yakıt dönüşümü teknolojisine erişmiş bulunduklarını ve artık küresel nükleer kulüpte yer aldıklarını ifade ettiğini hatırlattı.

 Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve BM Güvenlik Konseyi'nin araştırma-geliştirme dahil uranyum zenginleştirme ve yeniden işlemeyle bağlantılı tüm faaliyetlerin askıya alınması yönünde Tahran yönetimine çağrıda bulunduğu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İran'daki gelişmelerin uluslararası toplumda bu ülkeye yönelik güven bunalımının giderilmesine yardımcı olmayacağı kaydedildi.

 Açıklamada, İran'ın nükleer programının her aşamasında ve tüm veçheleri hakkında UAEK ile işbirliği ve şeffaflık içinde, uluslararası toplumun beklenti ve talepleriyle tam bir uyum içinde hareket etmesinin uygun olacağı vurgulandı.

 Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin UAEK ve BM Güvenlik Konseyi tarafından işaret edilen tüm güven artırıcı önlemlerin Tahran tarafından yaşama geçirilmesini, soruna diplomatik çözüm bulunmasına yönelik çabaların sürmesi bakımından gerekli gördüğü de bildirildi.



Makaleler

Güncel