Netanyahu, esir takası anlaşmasını raydan çıkarmaya çalışıyor

img
Netanyahu, esir takası anlaşmasını raydan çıkarmaya çalışıyor YDH

Haaretz gazetesi Netanyahu'nun esir takası anlaşması için yeni sunduğunu ve İsrail'in daha önce taahhüt ettiği garantileri reddettiğini bildirdi.




YDH - İsrail ile Filistin direnişi arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması müzakerelerinin ayrıntılarını bilen İsrailli ve yabancı kaynaklar, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun tutumundan giderek artan bir endişe duyduklarını ifade etti.

Haaretz'e konuşan bir kaynak Netanyahu'nun tutumunu sertleştirdiğini, yeni talepler sunduğunu ve İsrail'in daha önce taahhüt ettiği garantileri reddettiğini söyledi.

Diğer yabancı kaynaklar ise başbakanın samimiyetini ve anlaşmaya varma niyetini sorguladı ve yeni taleplerinin müzakereleri uzatarak tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre bu yeni taleplerden biri, Netanyahu'nun hiçbir silahlı Filistinlinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesine izin verilmeyeceği yönündeki ısrarı.

Yetkili, bu koşulun çözümsüz kaldığını ve Netanyahu'nun bu konuda ısrarcı olması halinde bir anlaşma sağlanmasının zor olacağını dile getirdi.

Netanyahu'nun yaptığı görüşmelerin detaylarına aşinat kaynakların işaret ettiği eylemlerden biri de pazar günü Netanyahu tarafından dört bölümden oluşan 'ilkeleri' yayımlaması oldu.

Anlaşmanın ilk aşamasının tamamlanmasının ardından geçecek süreyle ilgili olan ilk bölümde İsrail'in 'savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar' Gazze'de savaşmaya devam edebileceği belirtiliyor.

İkinci bölümde Hamas'ın Mısır'dan Refah'a ve Selahaddin rotasına silah kaçakçılığının durdurulması talep ediliyor.

Son iki bölümde ise hiçbir silahlı direnişçinin Gazze'nin kuzeyine dönmesine izin verilmemesi ve anlaşmanın insani olarak adlandırılan ilk aşamasında 'dönecek olan canlı esirlerin sayısının azami düzeye çıkarılması' talep ediliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Haaretz'e Mossad Başkanı David Barnea'nın sadece İsrail'in Gazze Şeridi'nde savaşa devam edebileceğini belirten ilk bölümü desteklediğini beirtti.

Çarşamba günü yapılan kabine toplantısında Barnea, bunun Hamas üzerinde baskı yaratacağını iddia ederek, Gazze'deki soykırım harekatının olası bir ateşkese yönelik müzakerelerin ilerlemesinde önemli bir rolü olduğunu savunmuştu.



Makaleler

Güncel