Pizişkiyan: İran Filistinlileri yalnız bırakmayacak

img
Pizişkiyan: İran Filistinlileri yalnız bırakmayacak YDH

Hamas'ın siyasi büro şefi İran'a desteği için teşekkür etti ve soykırımın sona erdirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istedi.




YDH- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, İsrail rejiminin Gazze'de Filistin halkına yönelik katliamını şiddetle kınayarak, İslam Cumhuriyeti'nin bu zor koşullar altında Filistinlileri yalnız bırakmayacağını belirtti.

Pizişkiyan bu açıklamaları Pazar günü Filistin direniş hareketi Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Heniye ile yaptığı telefon görüşmesinde yaptı.

Görüşme sırasında İran cumhurbaşkanı İsrail'in geçtiğimiz günlerde Gazze'de yerlerinden edilmiş insanların sığındığı güneydeki Han Yunus kentinde bulunan el-Mevasi mülteci kampına yönelik acımasız saldırısını şiddetle kınadı.

Katliamda en az 90 Filistinli hayatını kaybetmiş ve 300 kişi de yaralanmıştı.

Pizişkiyan bu korkunç suçun "İsrail'in soykırımı sürdürme ve direnişin iradesini kırma arzusunu kanıtladığını, ancak bunu başaramayacağını" söyledi.

"İslam Cumhuriyeti'nin bu zor koşullar altında Filistin halkını yalnız bırakmayacağını" vurguladı.

İran cumhurbaşkanı ayrıca, Filistin meselesinin İslam dünyasının temel meselesi olması nedeniyle kendi yönetiminin önceliklerinin başında yer alacağını belirtti.

"Savaşı ve soykırımı durdurmak için elimizden geleni yapacağız" diyen Pizişkiyan, atılması gereken uzun vadeli adımın, işgalin sona erdirilmesi ve Filistin halkının tüm haklarını elde etmesi olduğunu vurguladı.

Pizişkiyan bu bağlamda, ülkesinin özellikle böyle zamanlarda Filistin halkına olan desteğinin devam edeceğini söyledi.

Bu hafta başında İran Cumhurbaşkanı İsmail Heniye’ye bir mektup göndererek, “İslam Devrimi'nin ilke ve hedefleri ile lideri İmam Humeyni'nin düşünceleri temelinde” İsrail işgaline karşı mücadelesinde ülkesinin "Filistin ulusunu desteklemesinin insani ve İslami bir görev" olduğunu ifade etmişti.

Heniye ise Pizişkiyan'ı İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı bir kez daha kutladı.

Daha sonra, İsrail rejiminin Gazze'de sivillere karşı işlediği, Han Yunus'taki el-Mevasi katliamı ve eş-Şati mülteci kampına düzenlenen ve 20 Filistinlinin daha ölümüne yol açan saldırı da dahil olmak üzere katliamlara değindi.

Heniye, işgalci rejimin işlediği suçları meşrulaştırmak için direniş liderlerini hedef aldığına dair sahte iddialarda bulunduğunu belirterek, bu katliamların Hamas ve diğer direniş gruplarının Gazze'deki ateşkes müzakereleri sırasında benimsediği olumlu tutuma rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti.

Heniye, "Netanyahu son açıklamalarında arabulucular aracılığıyla görüşülen öneri metinlerinde yer almayan yeni koşullar ortaya koydu" dedi.

Bu tür şeylerin Netanyahu'nun, “saldırganlığın devam etmesini ve tırmanmasını istediğini ve bir anlaşmaya varmakla ilgilenmediğini kanıtladığını” vurguladı.

Heniye ayrıca, İran'ın Filistin ve direniş konusundaki tutumunun yanı sıra Filistin davasına çeşitli düzeylerde verdiği desteği de övdü.

Heniye, İsrail rejiminin Filistin halkına yönelik saldırganlığının durdurulması için daha fazla siyasi ve diplomatik çaba sarf edilmesini umduğunu ifade etti.