İran-Rusya ticaret bağlantısı güçleniyor

img
İran-Rusya ticaret bağlantısı güçleniyor YDH

Son küresel gelişmelerle desteklenen iki ülke arasındaki stratejik ortaklık, iki ülkeyi çok kutuplu yeni dünya düzeninde kilit bir rol oynayacak şekilde konumlandırıyor.




YDH- İran merkezli el-Vakt haber sitesine göre, İran'ın merhum Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi döneminde Rusya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla imzalanan ekonomik anlaşmalar yürürlüğe girmeye başladı. 

İran ve Rusya arasındaki bankacılık ağı bağlantısı faaliyete geçerek iki ülke arasında finansal işlemlerin daha kolay yapılmasına olanak sağladı. 

Anlaşma, dolarsızlaşmaya yönelik yol haritasının bir parçası ve yaptırımların etkisini azaltması bekleniyor. 

İran ve Rusya bankaları artık standart bankacılık mesajları gönderebilecek ve İranlı ve Rus yolcular yakında banka kartlarını her iki ülkedeki ATM ve POS'larda kullanabilecekler. 

Bu hamlenin her iki ülkenin turizm sektörünü güçlendirmesi ve vatandaşlar için döviz alışverişini kolaylaştırması bekleniyor.

İran ve Rusya, merhum Cumhurbaşkanı Raisi'nin yönetimi altında ekonomik işbirliğinde önemli bir artış kaydetti. 

İran'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyeliği, diğer üye ülkelerle ticari ilişkileri güçlendirerek ticaret hacminde önemli bir artışa yol açtı. 

İran ve Rusya arasında 2022 yılında imzalanan 40 milyar dolarlık bir anlaşmayla Rusya, İran petrol sektörüne yatırım yapacak ve ilişkileri daha da güçlendirmek için 20 yıllık kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalandı. 

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,2 milyar dolardan yaklaşık 5,3 milyar dolara yükselirken, İran'ın Rusya'ya yaptığı tarımsal ihracatta da önemli bir artış kaydedildi. 

İhracat sepeti teknoloji ürünleri, tıbbi tesisler, hijyenik ürünler, çikolata, kiler, çanta, ayakkabı, deri, giyim ve mobilyayı içerecek şekilde çeşitlendi. 

Tatlılar, çikolatalar ve sağlık ürünleri gibi İran ürünlerinin artık Rusya'daki mağazalarda bulunabilmesi, ticari ilişkilerin başarılı bir şekilde genişlediğine işaret ediyor.

İran ve Rusya, ABD dolarına olan bağımlılıklarını azaltarak ve ulaşım altyapılarını genişleterek Amerikan tek taraflılığına karşı koymaya çalışıyor. 

Kuzey-Güney Koridoru Rusya'nın dış ticaret bağlantıları için hayati önem taşırken, İran ve Rusya arasında koridor açma çabaları yaptırımları başarıyla atlattı. 

Bu durum ABD öncülüğündeki yaptırımların etkinliğini azalttı ve Washington'un yaptırımlara uymayan ülkeler üzerindeki baskı gücünü azalttı. 

Bölge ülkelerinin Tahran ve Moskova ile bağlarını güçlendirmesi, Washington'un bu ülkeleri izole etme girişimlerinin başarısız olduğunu gösteriyor. 

Rusya ve Doğulu müttefikleri Batı kampına karşı ittifaklarını güçlendirdi ve yeni transit koridorları bu stratejide kilit bir rol oynuyor.

Tahran ve Moskova, ikili bağlarını güçlendirmek amacıyla üst düzey yetkililerin sık sık bir araya gelmesiyle ilişkilerini stratejik düzeye taşıdı. 

Ekonomik ilişkileri şu anda kabul edilebilir seviyelerde olmasa da gelecekte önemli ölçüde arttırılması planlanıyor. 

İran Petrol Bakanı Ali Ovci, önümüzdeki 1,5 yıl içerisinde Rusya ile ticari ilişkilerinin 40 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Bankalar arası etkileşimin olmaması önemli bir sorundu ancak ortak bir bankacılık ağının hayata geçirilmesinin altyapı ve çeşitli ekonomik sektörlere yatırımı teşvik etmesi bekleniyor.

Ukrayna savaşının ardından yaşanan küresel gelişmeler İran ve Rusya'yı ilişkilerini güçlendirme konusunda daha da motive etti ve iki müttefik artık ABD'nin eylemlerine karşı dirençli güçlü bir bağa sahip. 

Rusya ve İran, bölgesel demir ve deniz yollarına hakim olarak, Doğu'nun başı çektiği ve Çin-Rusya-İran üçgeninin merkezde olduğu çok kutuplu olması beklenen yeni dünya düzeninde önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor.