İsrail ve Filistin Yönetimi arasında gizli görüşme

img
İsrail ve Filistin Yönetimi arasında gizli görüşme YDH

ABD’de yayın yapan Axios haber sitesi ABD, İsrail ve Filistin Yönetimi arasında, ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması konusunun ele alındığı gizli bir toplanın yapıldığını aktardı.




YDH- ABD, İsrail ve Ramallah’taki Filistin Yönetimi arasında geçtiğimiz hafta, Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması konusunun ele alındığı gizli bir toplantının yapıldığı ortaya çıktı.

Axios’un haberine göre, Tel Aviv'de düzenlenen toplantıya, ABD Başkanı Biden'ın Ortadoğu Danışmanı Brett McGurk, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet’in Başkanı Ronen Bar ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcıları, Hüseyin eş-Şeyh ve Macid Farac gibi önemli isimler katıldı.

Toplantı hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, İsrail tarafı, Netanyahu'nun Filistin Yönetimi'nin Refah geçişine resmi olarak müdahil olmasına karşı olduğunu vurguladı.

İsraillilerin, Abbas'ın üst düzey yardımcılarına, geçişe resmi olmayan bir rolde personel göndermeleri teklifinde bulunduğu, ancak Filistin tarafının bu öneriyi reddettiği kaydedildi.

Bu arada Axios’a konuşan ABD'li bir yetkili şunları söyledi: “Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, Gazze'yi istikrara kavuşturmayı ve yeniden inşa etmeyi amaçlayan daha geniş kapsamlı bir savaş sonrası stratejinin ilk adımı olabilir.”

Ayrıca, İsrail ile Mısır'ın, sınırın yeniden açılması konusunda henüz bir anlaşmaya varamadığı belirtildi.

Öte yandan Mısır'ın, Refah Sınır Kapısı’nı Filistin Yönetimi personelinin yönetmesini talep ettiği ancak İsrail’in Hamas'la bağlantısı olmayan ve esas olarak iç siyasi nedenlerden ötürü Filistin Yönetimi'nin resmi bir rol üstlenmesine karşı çıkan işletmecileri tercih ettiği bildirildi.

Axios’a göre, Biden yönetimi, geçişin yeniden açılmasını, Hamas'ı dışarda bırakıp, Filistin Yönetimi'nin bir miktar müdahil olmasına olanak tanıyacak şekilde, Gazze'de yönetimi yeniden tesis etmenin bir yolu olarak görüyor.

Batı ve İsrail medyası yakın zamanda yayımladıkları haberlerinde, İsrail ve Mısır’ın, işgalci güçlerin Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki kilit öneme sahip Philadelphi Ekseni’nden çekilmesi konusunu ele almak üzere görüştüklerini bildirmişti.