İsrail: Yemen cephaneliği İran'a dayanıyor

img
İsrail: Yemen cephaneliği İran'a dayanıyor YDH

İsrail haber kaynakları, Ensarullah tarafından Tel Aviv'e düzenlenen son insansız hava aracı saldırısının, grubun büyüyen insansız hava aracı cephaneliğine ilişkin "endişeleri" artırdığını bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Times of Israel, Ensarullah'ın kendi sınırlarından çok uzakta, İsrail'de ölümcül bir saldırı düzenleyerek insansız hava aracı yeteneklerini sergilemesinin "endişeleri" artırdığını bildirdi. 

Times of Israel'e göre, İran tarafından desteklenen Ensarullah Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde insansız hava araçları ve füzelerle saldırılarını arttırıyor. 

İsrail gazetesi, Ensarullah'ın Tel Aviv'de düzenledikleri son insansız hava aracı saldırısının İsrail'e yönelik operasyonlarda yeni bir aşamaya işaret ettiğini vurguladı. 

Yemenli direnişçiler, 2014 yılından beri İHA cephaneliklerini sürekli olarak geliştiriyorlar.

Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri defalarca İran'ı Ensarullah'a insansız hava araçları, füzeler ve diğer silahları sağlamakla "suçlamıştı."

Ensarullah insansız hava araçlarını yurt içinde ürettiklerini söylese de İsrail erejimi ve Batılı müttefikleri insansız hava araçlarının İran'dan kaçırılmış parçalar içerdiğini iddia ediyorlar.

Askeri analist ve King's College London'da güvenlik çalışmaları alanında kıdemli öğretim görevlisi Andreas Krieg, “Ensarullah kendi insansız hava araçlarını ya da kendi füzelerini yapmıyor. Bunların hiçbiri Yemen yapımı değil,” dedi. 

AFP'ye verdiği demeçte Krieg, “Hepsi Yemen'de monte edildi ama tamamen İran altyapısına, İran planlarına ve İran teknolojisine dayanıyor” dedi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Fabian Hinz AFP'ye yaptığı açıklamada, Ensarullah'ın cephaneliğinde Rusya'nın Ukrayna savaşında kullandığı İran yapımı Şahit-136 insansız hava araçlarının da bulunduğunu söyledi. 

Hinz bunların yaklaşık 2 bin kilometre menzile sahip olduğunu açıkladı.

Bir başka savaş uçağı modeli olan Samad-3, Ensarullah tarafından Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarda kullanıldı. 

İbrani medyası Cuma günü Tel Aviv'i vuran Ensarullah İHA'sının, daha fazla yakıt taşıyabilmesi için yükü azaltılan ve böylece menzili uzatılan bir Samed-3 olduğunu bildirdi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden uzmanlar 2020 tarihli bir raporda Ensarullah insansız hava araçlarının GPS rehberliği kullandığını ve hedeflerine doğru “önceden programlanmış yol noktaları boyunca otonom olarak uçtuğunu” yazdı.

Cuma günü Yemenli direnişçiler “Yafa” adlı yeni bir insansız hava aracının Yemen'den yaklaşık bin 800 kilometre (1,120 mil) uzaklıktaki Tel Aviv'e ateşlendiğini ve bu saldırının şimdiye kadarki en derin saldırıları olduğunu söyledi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, insansız hava aracının hava savunma sistemlerini ve radar tespitini atlatabildiğini söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir askeri yetkili “çok büyük” bir insansız hava aracının tespit edildiğini ancak “insani bir hata” nedeniyle alarmın hemen verilmediğini ileri sürdü.

Drone enkaz görüntülerini analiz eden Hinz, Yafa'nın direnişçilerin standart uzun menzilli saldırı drone'unun güncellenmiş bir modeli olduğuna dair işaretler olduğunu söyledi.

Hinz, “Enkaza ve elimizdeki motor, gövde parçaları ve bir kanat dahil resimlere yakından bakarsanız, kullanılan İHA'nın Samed-3 ile çok güçlü benzerlikleri olduğunu görebilirsiniz” dedi.

Yafa'nın İran yapımı motorunun önceki modellerden daha güçlü göründüğüne dikkat çeken Hinz, “Bu tasarımın yeni bir versiyonu olabilir” diye ekledi.

Hinz sözlerine şöyle devam etti: 

“Ensarullah'ın Samed-3'ün menzilini artırmaya çalıştıkları düşünülebilir, böylece düşman savunmasından kaçınan rotalarda uçabilir, tespit edilmekten kaçınabilir ve ardından beklenmedik açılardan saldırabilirler.”

ABD merkezli Navanti Group'un kıdemli Orta Doğu analisti Muhammed el-Başa, “bu insansız hava aracı muhtemelen maksimum görünmezlik elde etmek için Radar Emici Malzemelerle (RAM) donatılmıştır” dedi.

AFP'ye konuşan uzman, “bu malzemeler radyo dalgalarını ısıya dönüştürerek radar kaynağına geri yansıyan enerji miktarını azaltıyor” dedi.

Ensarullah daha önce de güneydeki Eylat ile liman kentleri Aşdod ve Hayfa'yı hedef alan insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenlemişlerdi.

İHA saldırısı Ensarullah'In Tel Aviv'e karşı üstlendikleri ilk operasyon ve İsrail'de ölümle sonuçlanan ilk saldırı.

Risk istihbarat firması Verisk Maplecroft'tan Torbjorn Soltvedt “Grubun kabiliyetlerinin geliştiğine şüphe yok” dedi.

Uzman, “Ancak Ensarullah'ın İsrail füze savunma sistemlerinden kaçabilecek insansız hava araçları geliştirdiklerine dair iddiaları büyük olasılıkla propaganda amaçlı,” diye ekledi.

Hinz'e göre Ensarullah'ın İHA saldırıları İsrail için “stratejik bir tehdit” oluşturmuyor. 

Hinz'e göre Yemen ile İsrail arasındaki mesafe “çok büyük”.

Hinz'e göre Ensarullah'ın "etkili bir tehdit" oluşturabilmeleri için daha kolay tespit edilebilen çok büyük insansız hava araçları kullanmaları gerekecek. 

Ayrıca yine Hinz'e göre, bu kadar uzak bir mesafeden insansız hava aracı sürüsüyle savunmaları alt etmeleri de "zor olacaktır."

Ancak Hinz, Ensarullah'ın “şanslı bir atış” yapabileceğini de ekledi.