Gazze savaşı İsrail askerlerini mental çöküşe götürüyor

img
Gazze savaşı İsrail askerlerini mental çöküşe götürüyor YDH

İsrail ordusunda Gazze savaşının başlamasından bu yana ruh sağlığı hizmeti talep eden askerlerin sayısı önemli ölçüde arttı.




YDH - İsrail Travma ve Dayanıklılık Merkezinin (Natal) verilerine göre, ekim ayında Gazze savaşının başlamasından bu yana ruh sağlığı hizmeti talep eden askerlerin sayısı kayda değer ölçüde arttı.

Haaretz gazetesinin haberine göre artış hem askere alınan askerler ve yedekler hem de asker aileleri arasında görülüyor.

Natal yardım hattı direktörü Gili Gamish, gazeteye verdiği demeçte "Aramalar ve konuşmalar çok ciddi sıkıntıları ortaya koyuyor," ifadesini kullandı.

Gamish, "Anma Günü'nden bu yana ve özellikle de Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Gazze'nin sınır bölgelerinde savaşan yedek asker Eliran Mizrahi'nin intiharından bu yana, çağrıların sayısında ve ciddiyetinde bir artış görüyoruz," dedi.

Yetkili, bu durumun bir süre daha devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

Haziran ayında 40 yaşındaki Mizrahi, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) teşhisine rağmen savaşa devam etmesi yönünde acil çağrı emri aldıktan sonra intihar etti.

Bir buldozer sürücüsü olan Mizrahi, sınır yerleşimlerinde görevlendirildi. Bundan kısa bir süre sonra Gazze'de savaştı ve yaralandı, ardından kendisine TSSB teşhisi kondu.

Gamish kendi vakasının pek çok asker için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Yetkili, "Son olaylar, özellikle de Mizrahi'nin şok edici ve trajik intiharı, önceki savaşlardan gelen askerlerin psikolojik sıkıntıları için de bir katalizör görevi gördü," yorumunu yaptı.

Sadece geçen hafta çağrı merkezine intihara meyilli olan ve polisin derhal müdahale etmesini gerektiren dört çağrı geldi.

Natal'ın verilerine göre, Ekim 2022 ile Haziran 2023 arasında, yardım hattı potansiyel bir intihar endişesi nedeniyle 35 kez polisle iletişime geçmek zorunda kaldı.

Bir sonraki yıl bu rakam, yüzde 145'lik bir artışla 86'ya sıçradı.

Veriler ayrıca çağrı sayısının savaş öncesine göre altı kat daha fazla olduğunu ve son birkaç hafta içinde gece yapılan çağrıların sayısının iki katına çıktığını gösteriyor.

Gamish, aramaların bir kısmının zaten duygusal destek alan hastalardan geldiğini belirterek, "Yine de zaman geçtikçe birçok insan için umutsuzluk ve bir şeylerin değişeceğine dair umutsuzluk hissi güçleniyor gibi görünüyor," dedi.

Yedek askerlerin sıkıntısı sadece yardım hattına gelen çağrılardan değil, tedavi merkezlerinden de anlaşılıyor.

Son birkaç ay içinde 2 binden fazlasını tedavi eden Natal'da binden fazla yedek asker terapi görüyor.