İsraillilerin kafası Kamala Harris konusunda karışık

img
İsraillilerin kafası Kamala Harris konusunda karışık YDH

İsrail medyası, Harris'in 2017 İsrail ziyaretinde sergilediği tavırlara rağmen olası başkanın İsrail karşıtı operasyonlara sempati göstermesi konusunda yakınıyor.




YDH- Haaretz'e göre, İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid Pazartesi günü verdiği bir röportaj sırasında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile ilk karşılaşmasına dair ilginç bir anekdot anlattı. 

Harris, 2017 yılında, henüz Kaliforniya senatörüyken İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında, gezi ve resmi toplantılarla geçen bir günün sonunda Lapid ile kısa bir sohbet için zaman ayırıyor. 

''12 dakikada ne yapılırdı ki? Filistin-İsrail çatışmasını mı çözecektik?'' diye düşündüğünü hatırlıyor muhalefet lideri. 

Sonra Lapid, Harris'e ''jetlag etkisine aşina olduğunu,12 dakika boyunca sessizce bir fincan kahve içebileceklerini'' söylüyor ve 12 dakika boyunca sadece susuyorlar.

Yıllar sonra, iki siyasetçi daha resmi bir görüşme için Washington'da yeniden bir araya geldi ve o sırada İsrail Dışişleri Bakanı olan Lapid, o sırada başkan yardımcılığına terfi etmiş olan Harris'i “İsrail'in Washington'daki en iyi dostlarından biri” olarak nitelendirdi.

Muhalefet lideri ''İsraillilerin Harris gibilerini zor zaman dostu olarak gördüğünü'' vurguladı. 

Kamala Harris İsrail için ne anlama geliyor?

Times of Israel'e göre, Kamala Harris 2017 yılında Kudüs'ün Eski Şehri'ni, özellikle de Yahudi Mahallesi'ni ziyaret etti ve Batı Duvarı'nı gördüğünde aklına bir şey geldi.

Harris cebinden mavi bir kippa ve klips çıkardı ve Yahudi kocası Doug Emhoff'tan kippayı yerine sabitlerken başını eğmesini istedi. 

Bu anın fotoğrafını ulusal güvenlik danışmanı Halie Soifer çekmiş ve bunun Harris'in Yahudi cemaatiyle olan güçlü bağını gösterdiğine inanmıştı.

Bu gezi hem Harris hem de Emhoff için özeldi çünkü Emhoff'un İsrail'e ilk, Harris'in ise üçüncü ziyaretiydi. 

O zamandan bu yana Harris Başkan Yardımcısı oldu ve şimdi de Başkan Biden'ın adaylığını desteklemesinin ardından Başkanlık için yarışıyor.

Times of Israel'e göre, Harris'in 59 yıllık hayatı boyunca çevresinde hep Yahudiler vardı, hatta kocası Emhoff'a bile Yahudilik kimliğini daha çok belli etsin diye ısrar etmiş. 

Ancak Harris bazı İsrail yanlısı Yahudilerde soru işaretleri de yarattı.

İsrail'in yürüttüğü soykırıma karşı yapılan öğrenci protestoları konusunda Biden'ın solunda ve savaşı en sert eleştirenlerden bazılarına sempati duyan bir tutum sergiledi.

İsrailli yazar ve yorumcu Shmuel Rosner, Harris'in yükselişinin, 1970'lerden bu yana eleştirilere rağmen İsrail'e karşı derin ve kalıcı bir sevgi gösteren Biden'dan nesilsel bir ayrışmaya işaret ettiğini belirtti.

Rosner Pazartesi günü X'te “Amerikalılar değişti ve biz de değiştik” diye yazdı. 

Başbakan Benyamin Netanyahu ve selefi Menahem Begin'e atıfta bulunan Rosner, “Harris Biden değil, Netanyahu da Begin değil. Onun partisi Biden'ın partisi değil.”

Gelinen noktada, Siyonistler, Harris'i ''Hamas'a karşı yürütülen kampanyayı'' yeterince desteklemediğinden ötürü soğuk karşılıyor. 

İsraillilere göre, İsrail'i giderek eleştiren ileri kanat her geçen gün biraz daha artıyor. 

Elbette Harris'in AIPAC ile olan bağları sürdükçe olası başkan adayına iyimser yaklaşmamakta fayda var.

Harris 2017'de Senato'ya girdikten birkaç ay sonra ilk konuşmalarından birini AIPAC'e yapmış ve burada senatör olarak ilk icraatının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i kınayan kararını kınayan bir önergeyi sunmak olduğunu söylemişti.