İngiltere, İsrail'in savaş suçlarını nasıl örtbas ediyor?

img
İngiltere, İsrail'in savaş suçlarını nasıl örtbas ediyor? YDH

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin elinde İsrail'in İngiliz yardım görevlilerini öldürdüğü güne ait Gazze'yi gözetleme kaydı var ancak yayınlamayı reddediyor.




YDH- İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı DeClassified UK'nin haberine göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, İsrail'in yedi uluslararası yardım görevlisini öldürdüğü güne ait Gazze'nin güvenlik kamerası görüntülerini elinde bulunduruyor ancak bunları yayınlamayı reddediyor.

World Central Kitchen konvoyunda 1 Nisan günü öldürülenler arasında üç İngiliz askeri gazisi de vardı. 

Bunları adı, John Chapman, James Kirby ve James 'Jim' Henderson'dı. 

Görüntüler o gün Gazze üzerinde yaklaşık beş saat geçiren bir Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) gözetleme uçağı tarafından çekildi.

Görünüşe göre uçak hava saldırıları başlamadan dakikalar önce Kıbrıs'taki üssüne geri döndü.

DeClassified, RAF'ın, olaylar görüntülerini toplamış olabileceğini söylüyor.

Bu görüntüler yayınlansaydı İsrail'in “Hamas'ın silahlı adamlarının” konvoyun yakınında görüldüğü yönündeki iddiaları çürütülecekti ancak İngiltere görüntüleri yayınlamayı reddediyor.

World Central Kitchen'ın kurucusu Jose Andres, İsrail'in olayla ilgili soruşturmasını eleştirdi.

Andres ABC'ye şunları söyledi: “Soruşturma çok daha derin olmalı... daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Daha kaliteli videolar görmemiz gerekiyor.”

Hamas'ın elindeki tutukluların yerinin tespitinde İsrail'e yardımcı olmak amacıyla Gazze üzerinde 200'den fazla casus uçuş gerçekleştiren İngiltere, bu tür görüntülerin beklenmedik bir kaynağı olarak ortaya çıktı. 

Birleşik Krallık ordusu Declassified'a verdiği Bilgi Edinme Özgürlüğü (FOI) yanıtında “1 Nisan'daki Shadow R1 [gözetleme] uçuşundan Gazze'nin video görüntülerinin tutulduğunu” doğruladı.

Ancak Savunma Bakanlığı (MoD) kasetin güvenlik gerekçesiyle ifşadan muaf olduğunu iddia etti ve içeriğinin Birleşik Krallık özel kuvvetleri ya da MI6 ile ilgili olabileceğini ima etti.

Declassified, ölen yardım görevlilerinin bazı yakınlarıyla paylaştığı FOI kararına itiraz etmeyi planlıyor.

Jim Henderson'ın babası Neil Declassified'a şunları söyledi: “Bu görüntüler ailemizden saklanmamalı.”

Neil yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşik Krallık hükümetinin, James'in neden İsrail tarafından haksız yere hedef alındığına ışık tutabilecek” elindeki tüm kanıtları acilen açıklaması gerektiğini söyledi.

Uluslararası hukuk

Savunma Bakanlığı basın ofisi, Declassified'ın görüntüleri yaslı ailelere gösterip göstermeyeceği ya da ölümlerine ilişkin soruşturmalarla ilgili olup olmadığı yönündeki sorularına yanıt vermedi. 

Ayrıca görüntülerin Gazze'nin tam olarak hangi bölgelerinde ve hangi saatlerde kaydedildiğini açıklama talebini de görmezden geldi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü sadece şunları söyledi:

''Başbakan acil ateşkes çağrısında bulunmaya devam ederken, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Gazze üzerinde yalnızca rehinelerin yerlerinin tespit edilmesine yardımcı olmak amacıyla silahsız gözetleme uçuşları gerçekleştirdiği konusunda net olduk. Uluslararası yükümlülüklerimiz doğrultusunda, savaş suçlarına ilişkin soruşturmalarla ilgili bilgi sağlamak üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden gelecek her türlü resmi talebi değerlendiririz.''

Declassified, UCM savcılığına, İsrail ve Hamas'ın olası savaş suçlarıyla ilgili soruşturmasının bir parçası olarak İngiltere'nin Gazze'deki izleme görüntülerine resmi olarak erişim talep edip etmeyeceğini sordu.

Bir sözcü, “bu soruşturmayla ilgili bilgi toplamak için ulusal makamlar da dahil olmak üzere ilgili tüm aktörlerle birlikte çalıştıklarını” ancak “bu aşamada talebinize yanıt olarak soruşturma faaliyetlerinin ayrıntılarına ilişkin daha fazla bilgi veremeyeceklerini” söyledi. 

Birleşmiş Milletler özel raportörü Profesör Ben Saul, Declassified'a şunları söyledi:

''Eğer bir ülke bir savaş suçuna dair olası kanıtlara sahipse, şüphelileri kovuşturmak ya da kanıtları gerçekten kovuşturmak isteyen diğer ülkelerle ya da İsrail/Filistin'deki aktif soruşturması göz önüne alındığında Uluslararası Ceza Mahkemesi ile paylaşmak amacıyla soruşturma yapmakla yükümlüdür.''

Şifa Hastanesi

İsrail'in World Central Kitchen konvoyuna yönelik saldırısı 1 Nisan günü Gazze'de yaşanan tek vahşet değildi.

O gün İsrail güçleri, bir zamanlar Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en donanımlı sağlık tesisi olan Şifa hastanesinden çekildi.

Arkalarında, hastane binalarının yerle bir edildiği ve yaklaşık 400 Filistinlinin öldürüldüğü bir ölüm ve yıkım izi bıraktılar.

Gazze hükümetinin medya ofisi genel müdürü İsmail el-Tevabta, “İşgalciler Şifa tıbbi kompleksi içindeki tüm binaları yıktı ve yaktı” dedi.

El-Tevabta, “Avluları buldozerlerle yıktılar, onlarca şehit cesedini enkaza gömdüler ve burayı toplu bir mezarlığa dönüştürdüler. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” diye devam etti.

Daha sonra Şifa'nın avlularında, savaş buldozerleri tarafından yığılmış kum yığınları arasından çıkan çürümüş cesetlerin bulunduğu dört toplu mezar keşfedildi.

Bazılarında hala sonda takılıydı.

Bir başka İngiliz gözetleme uçağı da 1 Nisan günü erken saatlerde Gazze üzerinde uçmuş, yerel saatle 13:03'te havalanıp 19:01'de geri dönmüştü.

Savunma Bakanlığı daha önce, gözetleme uçuşlarının Şifa hastanesinde toplu mezarlara ilişkin kanıt toplayıp toplamadığına ilişkin bir soruyu yanıtsız bırakmıştı.