Netanyahu'dan 'İran'a karşı pakt kurma' çağrısı

img
Netanyahu'dan 'İran'a karşı pakt kurma' çağrısı YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresinde yaptığı konuşmada Gazze savaşında 'mutlak zafer' vaadini yineleyerek, bölge ülkelerine İran'a karşı ittifak kurma çağrısı yaptı.




YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada 'İbrahim İttifakı' olarak adlandırdığı İran karşıtı bölgesel bir güvenlik paktının kurulması yönünde çağrı yaptı.

Filistinlilere yönelik katliamları nedeniyle iç ve uluslararası siyasi çevreler tarafından eleştirilen ve Uluslararası Ceza Mahkmesi tarafından savaş suçu işlemekle itham edilen Netanyahu, çarşamba günü ABD Kongresine hipap ederek dünyanın önerdiği paktın 'bir anlık görüntüsüne' şahit olduğunu söyledi.

Netanyahu, 14 Nisan'da çeşitli ülkeler ve ABD'nin, İsrail'in İran'ın Şam Konsolosluğu'na düzenlediği ve üst düzey askeri yetkililerin ölümüne yol açan saldırıya misilleme olarak Tahran tarafından fırlatılan İran füzesi ve insansız hava aracını durdurduğunu öne sürdü.

Netanyahu ittifakın, Siyonist rejimin Donald Trump yönetimi sırasında Arap ülkeleriyle yaptığı ve 'İbrahim Anlaşmaları' olarak bilinen normalleşme anlaşmalarının 'doğal bir uzantısı' olacağını kaydetti.

Demokrat Partili Temsilci Rashida Tlaib'in üzerinde 'savaş suçlusu' ve 'suçlu' yazılı bir pankart açtığı konuşmasında Netanyahu, "İsrail ile barış içinde olan tüm ülkeler ve İsrail ile barış yapacak olan tüm ülkeler bu ittifaka katılmaya davet edilmelidir," dedi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü soykırım harekatına dönen Netanyahu,'mutlak zafer' taleplerini yineleyerek rejimin bunu elde edene kadar durmayacağını savundu.

'Mutlak zaferi elde edene kadar savaşacağız'

Başbakan, "İsrail, Hamas'ın askeri kabiliyetlerini yok edene kadar savaşacak. Mutlak zaferin anlamı budur ve biz daha azına razı olmayacağız," diye konuştu.

Rejimin Gazze'ye yönelik soykırımına karşı düzenlenen protestolara da değinen Netanyahu, pek çok protestocunun 'kötülüğün yanında durmayı seçtiğini' iddia etti.

Başbakan, "Hamas'ın yanında duruyorlar. Bu protestocular onlarla birlikte. Kendilerinden utanmaları gerek," ifadesini kullandı.

Netanyahu, "Sizler resmen İran'ın kullanışlı aptalları haline geldiniz," diye ekledi.

Bunun yanı sıra Netanyahu, "İsrail Gazze'yi yeniden iskân etmek istemiyor, fakat öngörülebilir gelecekte orada güvenlik kontrolünü elimizde tutmalıyız," dedi.

Mavi Hat üzerinde Hizbullah ile yaşanan çatışmaya ilişkin olarak Netanyahu Siyonist rejimin diplomatik bir çözüme ulaşmayı tercih ettiğini öne sürdü.

Başbakan, "Ancak açık olmama izin verin. İsrail kuzey sınırımızda güvenliği yeniden tesis etmek ve halkımızı güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için ne gerekiyorsa yapacaktır," dedi.

'Amerika arkamızda'

Diğer yandan ABD'nin rejimin 'arkasında olduğuna' dikkat çeken Netanyahu "Tüm düşmanlarımız şunu bilmeli. İsrail'e saldırılarınlar son derece ağır bir bedel ödeyecekler. Kendimizi tüm cephelerde müdafaa ederken, Amerika'nın arkamızda olduğunun farkındayım," değerlendirmesini yaptı.

Başbakan ayrıca ABD'ye askeri yardım ve istihbarat desteği için teşekkür etti:

"Dünya üzerindeki en sofistike silahlardan bazılarını birlikte geliştirdik. Kelimelerimi dikkatli seçiyorum; her iki ülkeyi de korumaya yardımcı olan dünyadaki en sofistike silahlardan bazılarını birlikte geliştirdik. Ayrıca Orta Doğu'daki ortak çıkarlarımızı korurken Amerikan postallarının sahada kalmasına da yardımcı oluyoruz."



Makaleler

Güncel