Suudi Arabistan arabulucu olmak için Hizbullah’tan onay aldı

img
Suudi Arabistan arabulucu olmak için Hizbullah’tan onay aldı YDH

SAAF-Lübnan’da iç uzlaşma yollarını tıkayan hükümet, yapılan gösteriler sebebiyle resmi işlevselliğini




SAAF-Lübnan’da iç uzlaşma yollarını tıkayan hükümet, yapılan gösteriler sebebiyle resmi işlevselliğini yitirip köşeye sıkışırken, siyasi bunalımın çözümüne yönelik bölgesel girişimler de hız kazanıyor.

 

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın bunalımın çözümüne yönelik girişiminin hükümet kanadının olumsuz yaklaşımı sonucu çıkmaza girmesinin ardından Suudi Arabistan, Lübnan’daki siyasi bunalımın çözümü konusunda diplomatik atak başlattı.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’a yaptığı hac daveti, güvenlik gerekçeleri sebebiyle Hizbullah tarafından reddedildi. Suudi Arabistan’dan yapılan ısrarlı davetler üzerine Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım ve Hizbullah parlamenteri ve eski Enerji Bakanı Muhammed Funeyş, Kral Abdullah’ın tahsis ettiği özel uçakla Suudi Arabistan’a gitti.

 

Kral Abdullah’ın Şeyh Naim Kasım ve Muhammed Funeyş’le yaptığı görüşmede Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki siyasi bunalım konusunda arabuluculuk yapma isteğini gündeme getirdiği belirtilirken, Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçisi Abdülaziz Hoca, görüşmenin başarılı geçtiğini, Riyad’ın Lübnanlı bütün gruplara eşit mesafede olduğunu ve bu tür görüşmelerin normal sayılması gerektiğini söyledi.

 

Görüşme davetinin Suudi Arabistan’dan geldiğinin belirtildiği Hizbullah açıklamasında ise Kral Abdullah’la yapılan görüşmede Lübnan’da yaşanan siyasi çıkmazla bunun bölge üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği ve Hizbullah’ın konuyla ilgili görüşünün aktarıldığı ifade edildi.

 

Lübnan’da yayınlanan es-Sefir gazetesine görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Hizbullah parlamenterlerinden Muhammed Funeyş ise Suudi Arabistan’ın Lübnanlı gruplar arasında tarafsız kalma ve bir grubu diğer gruba karşı desteklememe eğiliminde olduğunu belirterek Riyad’ın bu çerçevede arabulucu rolü oynayabileceğini söyledi.

 

Söz konusu görüşmenin Hizbullah’ın resmi düzeyde Arabistan Kralı ile yaptığı ilk görüşme olduğuna dikkat çeken Funeyş, bu ziyaretle Hizbullah’la Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda önemli bir adım atılmış olduğunu belirtti.

 

Suudi Arabistan’ın Lübnan konusunda arabulucu olmak için Hizbullah’tan onay almak üzere attığı bu diplomatik adımın ardından Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, yarın Lübnan konusunu görüşmek üzere Suudi Arabistan’a gidiyor.

 

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Philippe Douste-Blazy’nin bir günlük Suudi Arabistan ziyaretinde Ortadoğu’daki son gelişmelerle özellikle Lübnan konusu ele alınacak.

 

Öte yandan yapılan gösteriler sebebiyle köşeye sıkışan Başbakan Fuad Sinyore, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’tan hükümetle muhalifler arasında görüşmelerin yeniden başlatılması için yardım talep etti.

 

Londra’da yayınlanan el-Hayat gazetesinin haberine göre bakanlar kurulunda açıklamalarda bulunan Başbakan Sinyore, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrullah’a hitap ederek mevcut sorunun tek çözüm yolunun ikili görüşmelerin yeniden başlatılması olduğunu söyledi.

 

Hükümeti oluşturan 14 Mart grubu, Meclis Başkanı Nebih Berri’nin çağrısıyla başlayan istişare toplantılarında uzlaşmaz bir tutum takınmış ve görüşmelerin durmasına ve sorunun bunalıma dönüşmesine sebep olmuştu.