Tecavüzcü askerlerin tutukluluğu kaldırıldı

img
Tecavüzcü askerlerin tutukluluğu kaldırıldı YDH

İsrail medyası, Filistinli bir rehineye toplu tecavüzle suçlanan İsrail askerleri hakkındaki tutuklama kararının kaldırıldığını bildirdi.




YDH- İsrailli milletvekilleri, Filistinli bir rehineye insanlık dışı muamelede bulundukları için tutuklanan İsrail ordusu yedek askerlerinin serbest bırakılmasını talep ederek Sde Teiman ve Beit Lid'e giren İsrailli ''sivillerin'' arasında yer almıştı. 

İsrail televizyonu Kanal 14, Filistinli rehineye toplu tecavüzle suçlanan İsrail askerleri hakkındaki tutuklama kararının kaldırıldığını aktardı. 

İsrail askeri polisinin Sde Teiman cezaevi olayına karışan askerler hakkındaki tutuklama kararlarını iptal ederek bunun yerine sorgulama yapmayı tercih ettiği 29 Temmuz tarihli bir haberle ortaya çıktı.

İsrail ordusu, Filistinli bir rehineye ciddi cinsel saldırıda bulunduklarından şüphelenilen sekiz yedek askerin tutukluluk sürelerinin, askeri mahkemede yapılan uzun bir duruşmanın ardından Çarşamba sabahı erken saatlerde uzatıldığını açıkladı.

Askerler Pazar gününe kadar gözaltında tutulacaklardı ancak böyle olmadı. 

İsrail'in merkezindeki Beit Lid üssündeki mahkeme kararında, sunulan kanıtların sekiz askerin İsrail'in güneyindeki Sde Teiman gözaltı tesisinde Filistinli tutukluya zarar verdiğine dair “makul bir şüphe oluşturduğunu” belirtti.

Olayla ilgili olarak toplam 10 asker gözaltına alındı ancak daha sonra askerlerin gözaltı süresinin uzatılması talebinden vazgeçildi.

Yaklaşımdaki bu değişiklik, askerlerin tutuklanmasına karşı çıkan protestolara katılan Knesset üyeleri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in ziyaretinin ardından geldi.

Times of Israel, soruşturmada yeni bilgilerin ortaya çıkmasının ardından iki şüpheli İsrail askerinin daha serbest bırakıldığını, yedek askerlerin gerçekleştirdiği ağırlaştırılmış sodomi ve diğer ciddi suç iddialarının sürdüğünü bildirdi. 

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Sde Teimen üssüne zorla girme olayı son derece ciddi ve yasalara aykırıdır. Bir askeri üsse zorla girmek ve oradaki düzeni bozmak hiçbir şekilde kabul edilemeyecek ciddi bir davranıştır.'' dedi. 

CNN'in, Mayıs ayında İsrail'in güneyinde yer alan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gözaltına alınmasıyla özdeşleşen Sde Teiman askeri üssünde insanlık dışı işkencelerin yaşadığını aktarmıştı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ise, ''Askeri polis memurlarının en iyi kahramanlarımızı tutuklamaya gelmesi utanç verici bir şey'' demekle yetindi. 

 



Makaleler

Güncel