İsrail hava savunması için endişeli

img
İsrail hava savunması için endişeli YDH

İsrail'in hava savunma kapasitesini arttırmak için düşük maliyetli yöntemler bulmaya çalıştığı söyleniyor.




YDH- El-meyadin'e göre, 19 Temmuz'da Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından Tel Aviv'e karşı düzenlenen insansız hava aracı operasyonları İsrail hava savunma mekanizmalarının zayıf noktalarını ortaya çıkardı.

Avrupa Politika Analiz Merkezi'nde (CEPA) savunma uzmanı olan Federico Borsari Business Insider'a konu hakkında demeç verdi.

Verdiği demeçte "19 Temmuz'daki insansız hava aracı saldırısı, herhangi bir askeri durumda insan faktörünün yanı sıra eğitim ve görev planlamasının önemini gösterdi" dedi.

CEPA savunma uzmanı, İsrail'e en az beklenen yönden yani Akdeniz'den saldırmaya dayalı oldukça sofistike bir görev planlaması yapan Yemen Silahlı Kuvvetleri'ni övdü. 

Borsari, ayrıca, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin, insansız hava aracının uçuş yolunu ve yol noktalarını, Kızıldeniz'deki Batılı gemi tabanlı radarlara ve hava savunma varlıklarına maruz kalmasını en aza indirmek için nispeten düşük bir irtifada ve Eritre, Sudan ve Mısır kıyı şeridi boyunca uçmasını sağlamak için nasıl dikkatlice seçtiğinden de bahsetti.

Geçenlerde, Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze'ye destek operasyonlarının devamı olarak işgal altındaki Filistin'in Tel Aviv kentinde önemli bir bölgeyi hedef alan başarılı bir İHA saldırısı gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, söz konusu operasyonun yeni geliştirilen Yafa insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 

İHA, adını büyük Tel Aviv'in bir parçası olarak İsrail tarafından işgal edilen Filistin şehrinden alıyor.

Sari, İHA'nın düşman radar ve önleme sistemlerinden kaçmak amacıyla özel olarak tasarlandığını söyledi. 

İHA hedefine ulaştı ve operasyonel amaçlarına ulaştı. 

İsrail medya kaynakları büyük bir insansız hava aracının Tel Aviv'e denizden alçak irtifadan yaklaştığını açıkladı. 

İnsansız hava aracının tüm savunma sistemlerini nasıl aştığı ve binayı nasıl vurduğu hala belirsizliğini koruyor.

Borsari'ye göre, önleme başarısızlığı büyük olasılıkla İsraillilerin "tanımlama sürecindeki insan hatasından" kaynaklanıyordu; bu da yetersiz iletişim, yetersiz eğitim ve hatta ihmalden kaynaklanmış olabilir. 

Sensörlerin tanımlanamayan bir uçağı tespit etmesine rağmen hava savunma ekiplerinin bu uçağı tespit edememesi, Batı'dan gelebilecek potansiyel tehditlere karşı dikkat eksikliği olduğunu gösteriyor. 

Tel Aviv'in operasyonunun ardından, İsrail'in Yemen'in Hudeyde limanı yakınlarındaki bölgeleri hedef alan hava saldırılarında yaklaşık 87 kişinin yaralandığı belirtildi. 

İsrail ordusu, askeri üsleri ve altyapıyı Hizbullah'ın devam eden insansız hava aracı saldırılarından korumak için hava savunma sistemlerinin yerini değiştiriyor.

M61 Vulcan topları uygun maliyetli bir savunma önlemi olarak değerlendiriliyor.

Hizbullah, İsrail savunmasındaki açıklardan faydalanarak 8 Ekim'den bu yana İsrail topraklarına yaklaşık 1.000 insansız hava aracı fırlattı.

İslami Direniş'in Hüdhüd görevleri, keşif için insansız hava araçlarını kullanmadaki ustalıklarını göstermişti.

Dronlar küçük boyutları, zor uçuş şekilleri ve ısı yaymamaları nedeniyle tespit edilmelerini ve etkisiz hale getirilmelerini zorlaştırıyor.

Direniş aktörleri giderek daha sofistike hale gelen insansız hava araçları kullanarak Siyonist varlığın savunması için endişelenmesini sağlıyor. 

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrailli bir düşünce kuruluşu olan Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin kurucusu ve başkanı Sarit Zehavi, Hizbullah'ın işgal altındaki Filistin'in kuzeyini gözetleme dronlarıyla haritalandırarak İsrail savunmasındaki sözde "kör noktaları" öğrenme ve kullanma yeteneğini gösterdiğini söyledi.

 



Makaleler

Güncel