İsrail medyası, İsrail rejiminin, bazı ülkelerle tırmanan gerilime rağmen, diplomatik ilişkilerini konsolosluk seviyesine indiren Kolombiya hariç, perde arkasındaki müzakerelere kesintisiz devam ettiğini bildirdi.
YDH- İsrail gazetesi Yediot Ahronot, İsrail diplomatik ilişkilerinin 10 aylık savaşın ardından iyi durumda olduğunu bildirdi.
Kolombiya, İsrail ile ilişkilerini büyükelçilik seviyesinden konsolosluk seviyesine indiren tek ülke olmaya devam ederken, Tel Aviv'in diplomatik ilişkileri bazı ülkelerin soğuk bakmasına rağmen perde arkasında devam ediyor.
İsrail gazetesi, önceki savaşlarla kıyaslandığında İsrail'in diplomatik durumunun daha iyi olduğunu iddia ediyor.
Ancak, Ynet'e göre, İsrail'in, BM de dahil olmak üzere uluslararası kurumlardaki konumu zarar gördü.
Aralarında ABD ve Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Arjantin'in de bulunduğu bazı ülkeler İsrail'in yanında yer alıyor.
Ynet, İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinden sonra İngiltere'de endişe verici bir eğilimin olduğunu aktardı.
İspanya, İrlanda ve Norveç gibi solcu hükümetler tarafından yönetilen ülkelerde İsrail büyük eleştirilere maruz kalıyor.
Ynet'e göre, Fransa'da İsrailli yetkililer aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un partisinin hükümet kuracağından endişe ediyordu ancak bu gerçekleşmemiş olsa da İsrail karşıtı politikalar riski devam ediyor.
İspanya, Norveç ve İrlanda Mayıs ayında Filistin devletini tanıdıktan sonra, ertesi gün Dışişleri Bakanı Israel Katz, diplomatik bir protesto ve sert bir mesaj vermek amacıyla üç büyükelçinin istişarelerde bulunmak üzere geri çağrılmasını emretti.
Geçtiğimiz aylarda hiçbir büyükelçi orada bulunmamasına rağmen diplomasi devam etse de, üç ülke arasındaki ilişkiler savaştan önce de gergindi.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in ilişkileri kesmek ve elçilikleri kapatmak gibi bir niyeti olmadığını ve diplomatlarını geri göndermek için daha iyi günler beklediğini söyledi.
Türkiye
İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Irit Lillian, güvenlik gerekçesiyle 7 Ekim'den sonra İsrail'e geri çağrılmıştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından eski Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Lillian'ın istişareler için geri çağrılacağını duyurdu ve o tarihten bu yana Türkiye'ye sadece bir diplomatik ekip gönderildi.
Ynet gazetesi, Türklerin İsrail'deki büyükelçilerini istişareler için geri çağırdığını ve büyükelçinin o zamandan beri Ankara'da görev yaptığını dolayısıyla hem Lillian hem de Türk Büyükelçinin perde arkasında ilişkileri yönetmeye ve temaslarını sürdürmeye devam ettiğini vurguladı.
Kolombiya
Kolombiya, İsrail'e karşı en sert adımı atan ülke oldu çünkü Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro beklenmedik bir şekilde İsrail ile ilişkileri kesme kararı aldı.
İsrail gazetesi Bolivya ile ilişkilerin kesildiğini ancak hiçbir büyükelçi atanmadığını ekledi.
Şili
Şili'nin solcu Devlet Başkanı Gabriel Boric ülkesinin İsrail Büyükelçisini geri çağırdı ve buna karşılık İsrail Büyükelçisi Gil Artzieli Şili'de kaldı ve her zamanki gibi çalışmaya devam ediyor.
Brezilya
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva 9 Şubat'ta ülkesinin İsrail Büyükelçisi Frederico Meyer'i geri çağırma kararı aldı.
Bu karar, Katz'ın Yad Vashem Müzesi'nde büyükelçiyi azarlamasından birkaç saat sonra, Lula'nın İsrail'in yaptıklarını Hitler ve Nazilerin yaptıklarına benzetmesinin ardından alındı.
İsrail'in Brezilya Büyükelçisi Daniel Zonshine ise Brasília'da kalmaya devam etti.
Büyükelçilik ve konsolosluk eyalet valileri ve parlamento ile çalışmaya devam ediyor ancak Lula yönetimi ile temasları engellendi.
Honduras
Büyükelçisini geri çağırdı. İsrail'in Honduras'ta bir büyükelçisi var ve büyükelçilik faaliyette.
Güney Afrika
İsrail, Hamas'ı destekleyen açıklamaları ve sert kınamalarının yanı sıra Lahey'deki BM Uluslararası Adalet Divanı'nda bu ülke aleyhine "soykırım" tespiti ile açılan davanın ardından Pretoria Büyükelçisi Eli Belotserkovsky'yi istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.
Daha önce İsrail'de büyükelçisi bulunmayan Güney Afrika diplomatlarını geri çağırdı.
Ynet' göre, İsrail rejimi ve Güney Afrika arasındaki ilişkiler oldukça soğuk.
Arap ülkeleri
Savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail Ürdün, Mısır, Fas ve Bahreyn'deki büyükelçilerini ve diplomatlarını güvenlik gerekçesiyle geri çağırdı, yine de, İsrail'in BAE Büyükelçisi Amir Hayek her zamanki gibi çalışmaya devam etti.
7 Ekim'den bu yana Arap ülkelerindeki çoğu büyükelçilik sıkı güvenlik kuralları altında normal işleyişine geri döndü.