Yahya Sinvar, Hamas'ın yeni siyasi büro başkanı seçildi

img
Yahya Sinvar, Hamas'ın yeni siyasi büro başkanı seçildi YDH

25 yıl hapiste yatmış, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'nın baş mimarlarından Yahya Sinvar, Hamas'ın Gazze'deki lideri oldu.




YDH- El-Meyadin'in aktardığı haberde, Filistin direniş hareketi Hamas'tan yapılan açıklamaya göre Yahya Sinvar'ın şehit İsmail Heniye'nin yerine yeni siyasi lider olarak görev yapacağı bildiriliyor. 

Hamas açıklamasında şunu söyledi:

"Hamas İslami Direniş Hareketi, öldürülen İsmail Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ın hareketin siyasi ofisinin başına seçildiğini duyurdu."

Hamas ayrıca şunu ekledi:

"Liderlik kurumlarımızda yapılan derinlemesine ve kapsamlı istişare ve müzakerelerin ardından kardeşimiz ve liderimiz Yahya Sinvar siyasi büro başkanı olarak seçilmiştir."

Açıklamada, "Hassas bir aşamada ve karmaşık yerel, bölgesel ve uluslararası koşullarda hareketin lideri olarak kardeşimiz Ebu İbrahim'e olan güvenimizi ifade ediyoruz" denildi.

Yahya Sinvar

Sinvar 1982 yılında, 19 yaşındayken, işgal karşıtı devrimci aktivizme karıştığı için ilk kez tutuklandı. 

2018 yılında Gazze'ye yönelik kuşatmayı barışçıl bir şekilde kırmak amacıyla Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne öncülük etti ve İsrail'in barışçıl protestocuları katleden kaba kuvvetiyle karşılaştı.  

Hamas'ın Gazze'deki liderlerinden Sinvar, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'nın baş aktörlerinden biriydi.

Reuters tarafından Aralık ayında kaleme alınan bir haberde, Sinvar'ın 2022 yılında yaptığı bir konuşmada kullandığı ifadelerin, Aksa Tufanı Operasyonu'nda yaşananların habercisi olduğu hatırlatılıyor.

Geçen yıl 14 Aralık'ta Gazze'de Hamas'ın kuruluşunun 35. yıldönümünün kutlandığı bir tören sırasında İsrail güvenlik birimlerine hitaben bir konuşma yapan Sinvar, İsraillileri yaklaşmakta olan bir "Tufan" ile bilhassa tehdit etmişti. 

 

 

 

 

 

 

 



Makaleler

Güncel