Yahya Sinvar Kimdir?

img
Yahya Sinvar Kimdir? YDH

Hamas’ın Gazze’deki liderliğini yapan Yahya Sinvar, İsmail Heniye’nin İsrail terörü ile şehit edilmesinin ardından Hamas Siyasi Büro başkanlığına seçildi.




YDH- İsmail Heniye’nin İsrail terörüyle şehit edilmesinden sonra Hamas siyasi bürosunun başkanlığına seçilen Yahya Sinvar, uzun yıllar kaldığı İsrail zindanlarından esir takası ile kurtuldu.

Yahya Sinvar 19 Ekim 1962’de Han Yunus mülteci kampında doğdu. Asıl memleketi 1948’de işgal edilen Askalan’dır. Yahya Sinvar’ın ailesi 1948’de İsrail tarafından Askalan’dan tehcir edilince Gazze’deki Han Yunus mülteci kampına gelmişti. Sinvar, Liseye kadar eğitimine Han Yunus’ta devam etti. Yükseköğrenim için Gazze kentine giden Yahya Sinvar, Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Yahya Sinvar ilk kez Gazze’nin İsrail işgali altında olduğu 1982 yılında tutuklandı ve 4 ay hapis yattı. 

1983 yılında Şeyh Ahmed Yasin önderliğinde Hamas hareketinin ilk güvenlik teşkilatının kuruluşuna katıldı. 

İsrail rejimi 1985 yılında gizli bir örgüt kurmak suçundan Yahya Sinvar’ı ikinci kez tutukladı.

Hamas’ın manevi lideri Şeyh Ahmed Yasin, 1986 yılında Yahya Sinvar ve arkadaşlarına Cihat ve Davet Örgütü'nü (Mecd) kurma görevini verdi ve Sinvar bu örgütün en önde gelen liderlerinden biri oldu.  

1982-1988 yılları arasında birçok intifada hareketini yönetti ve yönlendirdi. Direniş faaliyetlerinden dolayı rejim tarafından 1982 yılında tutuklandı 6 ay hapsedildi. 1988 yılında tekrar tutuklandı ve 4 kez müebbet hapse mahkûm edildi.

Yahya Sinvar, İsrail rejimi zindanlarında 23 yıl hapis yattı, bu sürenin yaklaşık 4 yılını hücre hapsinde geçirdi. 

İsrail zindanlarındaki Hamaslı tutsakların liderliğini üstlendi. Birçok defa açlık grevi eylemi organize etti. Bunların önemli örnekleri 1992, 1996, 2000 ve 2004'te gerçekleşti. 

İbranice'yi çok iyi bilen, siyaset ve güvenlikle ilgili çok sayıda makalesi ve çevirisi bulunan Yahya Sinvar, 1992 yılında ‘Kalıntılar Arasında Şabak’ ve ‘İsrail Partileri’ kitaplarını çevirdi. 

Yahya Sinvar ayrıca "Hamas: Deneyimler ve Hatalar" ile İsrail iç istihbarat örgütü Şin Bet’in çalışmalarını anlatan ‘el-Mecd’ kitaplarını yazdı.  

Sinvar’ın ayrıca 1967'den İntifada'ya kadar Filistinlilerin mücadelelerini anlatan ‘Dikenler ve Karanfiller’ adlı anı tarzında yazılmış bir romanı da bulunuyor. 

İsrail rejimi Filistin direnişi tarafından tutuklanan Gilad Şalit adlı bir İsrail askerine karşılık 2011 yılında 4 kez müebbet hapse mahkum ettiği Yahya Sinvar’ı serbest bırakmak zorunda kaldı. 

Yahya Sinvar, serbest bırakıldıktan sonra Hamas siyasi bürosu içerisinde askeri kanat İzzeddin el-Kassam Tugaylarının temsilciliğini yaptı ve örgütün siyasi ve askeri kanadı arasındaki koordinasyonu sağladı.

2012 yılında Hamas'ın Gazze Siyasi Büro üyeliğine seçildi ve güvenlik dosyasının sorumluluğunu üstlendi. Daha sonra Genel Siyasi Büro üyeliğine seçildi ve 2013 yılında askeri kanadın sorumluluğunu üstlendi.

Amerikan rejimi Eylül 2015'te Sinvar’ı "uluslararası teröristler" kara listesine ekledi.

Hamas’ın hem siyasi hem de askeri kanadı üzerinde ciddi bir ağırlığı ve nüfuzu bulunan Yahya Sinvar, 2015 Haziranından itibaren Hamas’ın elindeki İsrail askerleriyle ilgili müzakerelerin baş sorumlusu oldu.

Hamas komutanları tarafından son derece güvenilen bir lider olarak bilinen Yahya Sinvar, üstlendiği güvenlik sorumluluklarından dolayı basında yer almayan biriydi.

İsmail Heniye’nin Siyasi büro başkanlığına seçilmesi üzerine Yahya Sinvar da Şubat 2017'de Heniye’nin yerine Hamas'ın Gazze’deki Başkanlığı'na seçildi. Gazze’de ve direniş içinde sevilen bir lider olan Yahya Sinvar 2021'de bu göreve ikinci kez seçildi.  

Yahya Sinvar, 6 Ağustos 2024'te, İran'ın başkenti Tahran'da İsrail rejiminin terörist saldırısı sonucu hayatını kaybeden İsmail Heniye'nin yerine Hamas Siyasi Büro Başkanlığına seçildi.