Serbest bırakılan IŞİD militanlarının 'Irak sınırları boyunca dağıldığı' ve hiçbir gözetim altında olmadıkları bildirilirken The Cradle, ABD'nin 2022 yılında SDG tarafından yönetilen esir kamplarını IŞİD'in "bekleyen ordusu" olarak tanımladığını hatırlattı.
YDH- The Cradle'a göre, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen esir kamplarından yüzlerce IŞİD militanının serbest bırakılmasının ardından Irak silahlı kuvvetleri, ülkenin Suriye sınırı boyunca güvenliği arttırdı.
Strateji uzmanı Ahmed el-Şerifi 1 Ağustos'ta Şafak Haber Ajansı'na verdiği demeçte "Irak-Suriye sınırının gözenekli yapısı ve bölgede devam eden çatışmalar IŞİD'in yeniden toparlanması ve saldırılar düzenlemesi için ideal koşullar yaratıyor" dedi.
El-Şerifi, Bağdat'ın sınır bölgesi boyunca devriyeleri arttırdığını ve "kuzeydoğu Suriye'deki durumu yakından izlediklerini" sözlerine ekledi.
Şerifi ayrıca mahkumların serbest bırakılmasının SDG'nin, Türkiye ile olası bir çatışmaya karşı "cephede insan gücünü serbest bırakma" ihtiyacının bir sonucu olduğunu açıkladı.
Temmuz ayı ortasında SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) yetkilileri, SDG'ye karşı "doğrudan çatışmalara katılmamış olmaları" koşuluyla, terörle ilgili suçlardan hüküm giymiş bin 500'den fazla Suriyeli IŞİD militanının serbest bırakılmasını sağlayan bir genel af yayınladı.
ABD destekli SDG, binlerce IŞİD'çiyi ve aile üyelerini Suriye'nin kuzeydoğusundaki sayısı iki düzine olan hapishane kamplarında tutuyor.
Bunlar arasında kendi ülkelerine geri göndermeyi reddeden 2 bin yabancı da bulunuyor.
Kürt yetkililer affın 25 Mayıs'ta Haseke'de düzenlenen "Diyalog, Güvenlik, Merkezi Olmayan Birleşik Bir Suriye'nin İnşası" başlıklı aşiret forumunun "tavsiyesine" dayandığını söyledi.
Ninova İl Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Muhammed Kakeyi, Kürt haber kanalına yaptığı açıklamada ''SDG tarafından serbest bırakılanların hepsi Irak sınırları boyunca dağıtıldı ve hiçbir izleme yok. Irak hükümeti tarafından toplanan bilgilere göre, serbest bırakılan bu IŞİD savaşçılarının hiçbiri Irak vatandaşlığına sahip değil ve hepsi yabancı." dedi.
Suriye'nin kuzeydoğusundaki IŞİD militanlarının toplu olarak serbest bırakılması, Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırındaki Kürt gruplara yönelik askeri harekâtını genişlettiği ve yerel direniş gruplarının her iki ülkedeki ABD üslerine yönelik saldırılarını artırdığı bir döneme denk geldi.
SDG'nin bu hamlesi, Suriye Arap Ordusu'na (SAA) karşı defalarca kanlı saldırılar düzenleyen aşırılık yanlısı silahlı grupların Suriye'de yeniden canlanmaya başlamasının ardından geldi.