Beyaz Saray ile İsrailli ırkçı bakan arasında polemik

img
Beyaz Saray ile İsrailli ırkçı bakan arasında polemik YDH

Beyaz Saray sözcülerinden Kirby, İsrail'in aşırı sağcı ve ırkçı Maliye Bakanı Smotrich'in Gazze'deki esirleri feda etmeye hazır olduğunu söyledi.




YDH - Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Siyonist rejimin aşırı milliyetçi Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i Gazze'de tutulan İsrailli ve ABD'li esirlerin 'hayatlarını feda etmeye hazır olmakla' suçladı.

Perşembe günü Başkan Joe Biden, Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ortak bir açıklama yayımlamış ve tarafları, esir takası ve ateşkes anlaşmasını sonuçlandırmak üzere önümüzdeki hafta yapılacak son tur müzakerelere katılmaya çağırmıştı.

İsrail Başbakanlığı ise açıklamasında müzakere heyetinin 15 Ağustos'ta Doha ya da Kahire'de düzenlenecek olan toplantıya katılacağını bildirmişti.

Fakat Smotrich, ABD, Mısır ve Katar'ı İsrail'e 'savaşı durdurması ve bir teslimiyet anlaşmasını kabul etmesi' için baskı yapmakla suçladı.

Bakan, Siyonist rejimin anlaşmanın bir parçası olarak Filistinli tutsakları serbest bırakmayı kabul etmemesi gerektiğini ve masada olan anlaşmanın İsrail'in 'güvenliğini tehlikeye atacağını' iddia etti.

Smotrich, "Başbakan'ı bu tuzağa düşmemeye ve kısa bir süre önce belirlediği kırmızı çizgilerden en ufak bir kaymayı bile kabul etmemeye çağırıyorum," dedi.

Bunun beraberinde Kirby, düzenlediği basın toplantısında, Smotrich'in yorumlarını 'saçma ve çirkin' olarak nitelendirdi.

Kirby, "Sayın Smotrich esasen savaşın hiç ara verilmeden ve esirlerin hayatları hiç önemsenmeden süresiz olarak devam etmesi gerektiğini ileri sürüyor. İleri sürdüğü argümanlar son derece yanlış. İsrail kamuoyunu yanıltıyorlar," ifadelerini kullandı.

Sözcü, "Bazen bizim ABD'de yaptığımız gibi ve İsrail'in yaptığı gibi vatandaşlarının hayatlarına değer veren ülkeler, masum hayatları kurtarmak için bu tür takaslar yaparlar," dedi.

Ayrıca Kirby, "Smotrich'in sözleri İsrailli esirlerin hayatlarının feda edilmesi anlamına geliyor ve savaşın bu da kritik aşamasında İsrail'in ulusal güvenlik çıkarlarına ters düşüyor," diye ekledi.



Makaleler

Güncel